Postavljen s ljubavi, uništen u mržnji: Na željezničkom kolodvoru Petrinje razlomljena skulptura hrvatskog vojnika 

Autor: Antun Petračić

Petrinja, 22.03.2022. – Udruga ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje vlastitim masovnim i velikim dragovoljnim akcijama, uz obilnu pomoć i suradnju donatora i sponzora, očistila je i uredila vanjski prostor prijeratnog petrinjskog željezničkog kolodvora na kraju Ulice Ivana Mažuranića. Tu su branitelji lani postavili i upečatljivo spomen obilježje: križ s raspetim Isusom, pokraj umjetničku instalaciju ostataka ubojitog oružja iz Domovinskog rata, a ispred lik  hrvatskog vojnika, s krunicom oko vrata, kleči i moli… 

Takav jedini i jedinstveni spomenik iz čuvene petrinjske gline izradio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, ujedno i duhovnik branitelja cijele Hrvatske, a sastavnicu metalnih predmeta oblikovao hrvatski branitelj Stjepan Culović.

Tijekom proteklog vikenda spomen mjesto u Mažuranićevoj ulici teško je devastirano: još uvijek nepoznati počinitelj(i) u komade keramike pretvorili su skulpturu vojnika, a u svome barbarskom divljaštvu koristili jedan od tromblona s metalne instalacije.

O nezapamćenom postupku doznalo se prekjučer popodne, kada je policija odmah obavila očevid, a u nevjerici i zgražanju oglasio se Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge RV-VDR Petrinje.

–Ovakvim devastiranjem, odnosno razbijanjem, „ubili“ su malo i nas,  međutim, ovaj čini daje nam još veći poticaj da ustrajemo u svemu što radimo i pridonosimo našoj zajednici. Nismo se ni  u snu nadali ovakvom barbarstvu na terenu očišćenom i uređenom da se djeca mogu igrati, a oni koji vjeruju u dragoga Boga sjednu, pomole se i zapale svijeću. Tko je ovo napravio neka mu bude na dušu i ljudsku sramotu – izjavio je Z. Iskrić.

Jednako su zgroženi i  u nevjerici suautori spomen-obilježja V. Uvalić i S.Culović, te vodstvo i cjelokupno  članstvo ove udruge veterana.

Na istom mjestu Mažuranićeve ulice danas su predstavnici svih udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje, uz pripadnike srodnih iz Sisačko moslavačke županije, oglasili svoje nezadovoljstvo i izrazili osudu i održali zajedničku konferenciju za medije.