U ponedjeljak, 28. 3. 2022. s početkom 12 sati u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb bit će svečano otvorenje izložbe “Mrgari – kameni cvjetovi Baške”. Izložbu organizira Društvo Sinjali, Turistička zajednica općine Baška i Arheološki muzej u Zagrebu. 

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline na otoku Krku. Građeni su za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim pasištima (komunadama), no danas su sve rjeđe u upotrebi. Smanjenjem broja pastira nestaje i potreba za njihovom uporabom i održavanjem. Na škrtim kamenim pašnjacima iznad Baške na otoku Krku i otoku Prviću ima ih ukupno petnaest i većina je danas van uporabe.

Slične građevine u Europi za sada su poznate samo još na dva otoka – Velikoj Britaniji (Wales) i Islandu, te u švicarskim Alpama (kanton Wallis, Naters).

Mrgari su rijetki na svijetu, jedinstveni i krhki, stalno izloženi buri, soli i suncu. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Stoga je izložba o mrgarima prvi korak na putu do realizacije višegodišnjeg projekta Društva Sinjali, koji za cilj ima obnovu i redovno održavanje nekoliko postojećih mrgara te zaštitu i označavanje svih prostalih mrgara na području bašćanske doline.

Za posjetitelje izložba je otvorena od 29. 3. do 7. 4. 2022. 

U srijedu 30. 4. 2022. od 17 do 19 sati u Galriji AMZ bit će održana predavanja
Mrgari – kameni cvjetovi Baške
:

17:00 – 17:15 Branka Polonijo, Društvo Sinjali – Uvodna riječ

17:15 – 17:35 Berislav Horvatić – „Mrgari – jučer, danas,…. a sutra?“ 

17:45 – 18:05 Filip Šrajer – „Suhozidna baština i vještina gradnje“

18:15 – 18:35 Jadran Kale – „Rasprostiranje mrgara – Fotografije i krajolik, od Trinajstića do Kale“

18:45 – 19:00 Završna diskusija na temu „Važnost očuvanja suhozidne baštine“