Spašavanje vojnika Ryana

Autor: Marjan Gašljević

„James,… Zasluži ovo. Zasluži.“ Izgovara umirući Miller Ryanu četvrtom bratu kojeg je, žrtvujući sa svojim sudruzima, spašavao iz pakla Normandije nakon što su mu tri brata poginula u borbama.

Negdje na marginama vijesti provuklo se jutros da se je Premijer sastao s forenzičarima i istražiteljima koji su radili na, već famoznoj, letjelici koja se je strmopizdila na zagrebački Jarun. I Plenković i njegov ministar Banožić danima su se upirali pokazati i dokazati da je letjelica bila naoružana iznoseći različite podatke iz kojih se vidjelo da, u stvari, pojma nemaju kako se je i zašto letjelica našla baš na Jarunu, s kojim ciljem ili razlogom i na koncu da li je uopće bila naoružana, odnosno, da li je „nosila“ bombu ili je u tijelu letjelice bila neka eksplozivna naprava ili smjesa. U tom upiranju dokazivanja „nečega“ izrekli su toliko kontraverznih informacija da na karaju ni sami nisu znali što su kazali a kamo li nešto suvislo o samoj letjelici.

I onda je došao trenutak kada i na europskom i NATO summitu državnici članica NATO-a s velikom rezervom govore o famoznom „zagrebačkom dronu“ pa i hrvatski Premijer mora, konačno, zaokružiti nekakvu suvislu „istinu“ i obznaniti je.

Forenzičari iz „Vučetića“ su rekli da eksploziva nije bilo. Hrvati su, uglavnom, ponosni na „Vučetić“ zbog stručnosti djelatnika i ako je ta stručnost kad – kad osporena kada je politici to trebalo. Sjetimo se samo Sauche i njegovog potpisa kada je odbačen kao nevjerodostojan nalaz „Vučetića“.

I danas bi Plenkovićeva „većina“ mogla nadglasati forenzičare iz „Vučetića“ i u maniri „spašavanje vojnika Plenkovića“ zaključiti da je „eksploziva ipak bilo“ možda čak i neka mala bomba prosječne 120 – 80 – 40 što bi bilo, ajd ti reci, 80 kila. I Plenki i Bane bili su, dakle, u pravu. A kako i ne bi bili oni su ipak vlast.

Istovremeno neki mediji tvrde da Bane „leti“ a na njegovo mjesto „sjeda“ Medved, proslavljeni šef obnove Banije/Banovine koju je uspio, dok su se drugi napinjali da je ubrzaju, zadržati „na mjestu“ kako to i priliči proslavljenom ratniku jer se dobro zna što znači „na mjestu“ kada se ispred tebe ukoči takav junak. Da li će MORH „ubrzati“ ili ostati vojnički „na mjestu“ pod Medvedom ostaje nam vidjeti. Ostaje i zadovoljstvo da ćemo opet imati ministra obrane koji razlikuje top od haubice, o ne, komplicirano, top od strojnice.

I onda je Premijer „doprašio“ iz Brisela da bi na hop zaključio da ministrica Tramišak priča okolo nekakve bedastoće da su joj prijetili jer nije obnovila izdašni ugovor firmi koja je radila nekakav softver za europske fondove koji još nije uspio profunkcionirati ali, kažu, možda hoće jer su vlasnici firme „netko“.

Za Plenkovića je terorizam kad onaj djedica što uzgaja nesilice iz okolice Zadra spomene jajca ali je „nebuloza“ ako netko njegovoj, pazi, njegovoj, ministrici spomene „potoke krvi“ i još svašta nešto što će se ili neće doznati. Naravno, osnovat će povjerenstvo koje će, opet, „većinom“ donijeti ocjenu da je „Premijer bio u pravu i da se radi o nebulozama“. I to morate znati!

I to morate, dakle, znati. Ako je u Jarunskom dronu bilo eksploziva, a bilo je utvrditi će neformalno povjerenstvo, ipak je to samo incident.

Jajca, u Hrvatskoj, jajca su ključni problem.