Biljna banka Banovine

Tekst i fotografije: autorica Maja Ostojić

Praktikum vještina u svojoj domeni od ove školske godine ima uz ostale programe i aktivnosti vezane uz Biljnu banku Banovine (ICBB) u suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine.

Naša suradnica, Martina Mladenović, ravnateljica ICBB-e zajedno s učiteljicom Majom Ostojić djeci usađuju ljubav prema biljkama i cjelokupnom biljnom svijetu i tako korak po korak ostvaruju ciljeve Biljne banke Banovine koja se sada nalazi u OŠ Jabukovac. Učenici viših razreda s učiteljem Senadom Omerčićem i domarom Krešimirom Kolićem uredili su ormarić za sjeme koji je sada u svom punom sjaju i željno očekuje paketiće sjemena koje će čuvati za svoje korisnike.

Prva manja izložba Biljne banke Banovine održana je u petak, 25. travnja 2022. na dvije lokacije. U jutarnjim satima na Inkluzivnu farmu u Hrastovici došli su učenici 5. razreda s učiteljicom Majom Ostojić i Martinom Mladenović te izložili su dvije vrste sjemena – neven i kadife zajedno s melemima smilja i ružmarina koji su se također napravljeni u sklopu izvannastavne aktivnosti Praktikum vještina. Učenici su domaćinima prezentirali svoje proizvode, a domaćini su im objasnili i prezentirali principe rada Inkluzivne farme i aktivnosti koje provode.

Nakon Hrastovice uslijedila je poslijepodnevna izložba u Prnjavoru Čuntićkom na Danu otvorenih vrata Ekološkog centra Vrata Zrinske gore. Posjetitelji su bili oduševljeni znanjem mladih prirodnjaka i proizvodima koje su izložili, a neke i prodali za simboličnu cijenu. Prekrasan dan prožet poučnim aktivnostima, okupani sunčevim zrakama učenici 5. razreda pamtit će duže vrijeme, ali i pripremit će ih za buduće projekte koje planiraju.