Novo mjesto Gradske tržnice Petrinje: S Trga Petra Preradovića (privremeno) preseljena na Trg hrvatskih branitelja

Autor: Antun Petračić

Petrinja, 30. 03. 2022. – Caffe bar „Kod Đurđe“, vlasnice Đurđe Pintar, punih osam godina neprekidno je poslovao na Gradskoj tržnici Petrinje, u susjedstvu je svakodnevno odjeću i obuću prodavala „Klara shop“ Sanje Režić, u njihovoj blizini radila je i mesnica domaće proizvodnje „Crni bik“…

Ova tri obrta kao dio ukupne uhodane ponude drugih obrtnika, usluga različitih OPG-ova i trgovaca, stalnih i povremenih korisnika tržnice, sada nastavljaju radom na drugom mjestu, na novoj lokaciji, Trgu hrvatskih branitelja. „Kod Đurđe“, „Klara shop“ i „Crni bik“ otvoreni su svaki dan, a vlasnici i njihove mušterije, još se uhodavaju i navikavaju na novu sredinu.    

Gradska tržnica Petrinje, naime, sa svoga znanog Trga Petra Preradovića preseljena je na Trg hrvatskih branitelja i prostire se na otvorenom ispred bivše Robne kuće Petrinjka, a „pod krovom“ u  velikom bijelom šatoru. Ovdje se planira ostati najmanje godinu i pol, znači do sredine 2023. Za to vrijeme na staroj lokaciji „gradskog trbuha“ trajat će veliki zahvat cjelokupne obnove, preuređenja i uređenja svekolikog izgleda. Počela je provedba prve faze projekta „Tržnica u gradu“, u vrijednosti  6,7 milijuna kuna, a najviše dobivenih iz EU fonda za regionalni razvoj, uz sufinanciranje Grada Petrinje i partnerstvo gradske tvrtke Komunalac Petrinja.

Na Preradovićevom trgu ugradit će se sve instalacije, izmijeniti kompletni pokrov i stupovi, postaviti novi kiosci, hortikulturno urediti okoliš… Izvoditelj je ušao u gradilište, uklanjaju se masivni teški i veliki betonski štandovi ispod krovišta, a maknut je visoki stup i na njem uvijek točnog vremena jedini još preostali javni gradski digitalni sat. S glavnog ulaza u tržnicu komunalci su ga privremeno uklonili, pa s obnovom kane opet vratiti na isto mjesto.

Privremeno preseljenje tržnice planiralo se i građevinski radovi početi još lani u ovo doba, ali je sve zastalo i produžilo zbog potresne tragedije. Na pragu ove katastrofe, 15. prosinca 2020. na samoj tržnici ugovor o prvoj fazi gradnje potpisali su tadašnji gradonačelnik Darinko Dumbović i Davor Panjkret, vlasnik izvoditeljske tvrtke Petrol prom.   

Privremeni petrinjski plac na Trgu hrvatskih branitelja proradio je na blagdan sv. Josipa, u subotu 19. ožujka, a mjestom, položajem i izgledom istog dana odmah izazvao prepuno reakcija sugrađana. Petrinjci nisu naviknuti na ovakav „vašar“, u razgovorima na samom trgu i u komentarima po društvenim mrežama usporedili  ga s pazarom Istoka, nazivali ruglom i sramotom, naličilo im je Balkanu, drugom podneblju i drugačijim navikama.

U prvoj suboti radnog dana „nove“ tržnice središte Petrinje doista je izgledalo drugačije, neobično i neuobičajeno. Negativnom dojmu pridonosile su raznovrsne drvene i metalne „sklepe“ pokretnih štandova, a osobito uhodana i mnogim Petrinjcima uobičajeno naviknuta, tradicionalna redovita  kupnja – prodaja rabljene odjeće, obuće i drugih kućnih domaćinskih pomagala i predmeta izravno s poda. Prvog idućeg tjednog sajmenog utorka zato su Grad i Komunalac zabranili trgovanje na taj način, što je revoltiralo prodavače i nezadovoljne stalne kupce takve, u žargonu nazvane „robne kuće sagni se i preberi“. Nesporazum o mjestu, izgledu i načinu prodaje prevladan je naknadno zajedničkim dogovorom vlasti i prodavača, pa je sajam rabljene robe nastavljen ovog utorka na istom prostoru, ali manje vidljivom i bez prašine.

Za dolazeću subote bit će opet sve OK: vuk sit, a ovce na broju, jer se ovaj tjedan uređuje tlo samo za ovu vrstu prodaje, a ujedno priprema zemljana podloga za prvi travnjak na ovom trgu.

Kao i na staroj lokaciji, ni na novom privremenom mjestu, do povratka na obnovljeni plac (od Josipova, ovog ožujka, možda do ljetnog Antunova u lipnju 2023. već su iskombinirali Petrinjci) neće uzmanjkati ni jedna tržna ponuda ili usluga. Unutar šatora su štandovi voća, povrća i drugog, osposobit će se i posebni kontejner za prodaju mlijeka, sira, vrhnja i jaja, a vani je dovoljno prostrano za sve ostalo, od žive peradi, tehničke robe i pribora, do cvijeća i presadnica povrća, jer počinje sezona proljetne sadnje.