Foto: izvor AMZ

Od 4. do 10. travnja 2022. godine Arheološki muzej u Zagrebu najavljuje izložbu „Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike“ na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu.

Izložba Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike predstavit će brojne znamenitosti i djelić bogate arheološke baštine zemalja okupljenih oko projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja. Kao najava izložbe od 4. do 10. travnja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, europski partneri projekta iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije bit će predstavljeni na solarnim postamentima. Tako će publika imati priliku vidjeti dijelić povijesti i zanimljive predmete iz različitih epoha prošlosti, a istovremeno upoznati se s jednako zadivljujućim VR zaslonima i drugim vizualizacijama koje će se moći vidjeti tijekom izložbe Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike od 13. travnja do 18. svibnja 2022. godine u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6, Zagreb.

Koristeći najnovije vizualizacije nastale u sklopu projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja, partneri iz različitih europskih zemalja predstavljaju jedinstvena arheološka nalazišta iz podunavske regije. Okosnicu projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja predstavljaju muzeji i institucije Podunavlja, koji u namjeri približavanja baštine publici na nov i atraktivan način, u fokus stavljaju najistaknutija arheološka nalazišta i krajolike svojih regija. Uključivanjem vrhunske tehnologije virtualne stvarnosti dajemo mogućnost posjetiteljima izložbe Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike da iskuse baštinu kako je izgledala nekad, ne samo u vlastitoj, već i u zemljama ostalih partnera.

Izložba Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike jedna je od aktivnosti projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Virtual Archaeological Landscapes of the Danube Region“, akronim: Danube’s archaeological eLandscapes, DTP: 3-641-2.2) provodi se u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

Proljetni kamp uz izložbu Priče iz prošlosti – putovanje u izgubljene krajolike za djecu u dobi od 9 godina na više

Arheološki muzej u Zagrebu uz izložbu „Priče iz prošlosti – putovanje u izgubljene krajolike“ organizira „Proljetni kamp za djecu Moderne tehnologije i arheološka istraživanja“ koji će se održavati svaki dan od 9 do 12 sati od 19. do 22. travnja 2022. godine.

Proljetni kamp namijenjen je djeci u dobi od 9 godina na više. Sudjelovanje na kampu je besplatno uz obaveznu prethodnu prijavu. Broj sudionika je ograničen.

Danas je tehnologija nešto bez čega doslovno ne možemo. Od naših svakodnevnih aktivnosti do različitih znanstvenih istraživanja, tehnologija je prisutna u barem nekom djeliću. Tako je isto rado korištena i u arheologiji, posebno u rekonstrukcijama, kako bi arheolozi još bolje mogli dočarati kako je tekao život u prošlosti.

Kako se radi 3D skeniranje i 3D printanje arheoloških predmeta? Kuda nas vodi virtualna stvarnost arheoloških krajolika?

Odgovore na ta i neka druga slična pitanja djeca će dobiti na Proljetnom kampu Moderne tehnologije i arheološka istraživanja u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, na adresi Pavla Hatza 6.

Poveznica na prijavu:
https://bit.ly/amzProljetniKampMTAI

Proljetni kamp Moderne tehnologije i arheološka istraživanja će se odvijati u sklopu izložbe Priče iz prošlosti – putovanje u izgubljene krajolike projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Virtual Archaeological Landscapes of the Danube Region“, akronim: Danube’s archaeological eLandscapes, DTP: 3-641-2.2) koji se provodi u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

Sudjelovanje na Proljetnom kampu djecu Moderne tehnologije i arheološka istraživanja, kao i sama organizacija, održat će se uz sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi.