S Cvjetnicom počeo Veliki tjedan: Po Petrinji maksi oslikane pisanice, Križni put oko grada, izvedena Pasija, do petka Uskrsni sajam…  

Novinar: Antun Petračić

Petrinja, 11. 04. 2021. – Protekle dvije godine uskrsnim slavljem Petrinje ( i svemu drugom u javnosti) restriktivno i ograničavajući dirigirali su stroge Covid mjere, pravila i propisi, a ukidanjem svih epidemioloških zabrana od protekle subote opet smo u onome bivšem starom, konačno dočekanom.

Nakon dviju pandemijskih godina, nedjeljna Cvjetnica 2022. vratila je sve znane sadržaje, programe, običaje, obrede i programe, koji su Petrinjcima ( i svim ljudima) manjkali tijekom „zatvorenih“ 2020. i 2021. Slavljenjem Cvjetnice, zadnje korizmene nedjelje, a prvog dana uvoda u Veliki tjedan, katolici su ušli u proslavu svog najvećeg blagdana – muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

Ovaj dan na svečanim misama imao je posebni obred. Opet nakon izostanaka na dvije Cvjetnice, u najstarijoj petrinjskoj župi sv. Lovre  mješoviti članovi i solisti zbora Sv. Cecilija izveli su „Muku  Gospodina našeg Isusa Krista po Luki“, s pjevanjem Hrvoja Sekulića, Damira Svobode, Antuna Draškovića, Josipa Palaića, Andreje Vujić i drugih, uz glazbenu pratnju Sare Celić.

Župnik ove crkve prečasni Josip Samaržija predvodio je misno slavlje i skraćenu procesiju po gradskom parku, te blagoslovio maslinove grančice, bukete cvijeća i svežnjeve proljetnog zelenila,  simbola radosti i načina pozdravljanja svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem.

Oko crkve sv. Lovre, u stalno održavanom i paženom najvažnijem petrinjskom parku, Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera, uskrsni blagdan najavljuju velike pisanice s oslikanim motivima iz našeg grada: glavni ulaz u taj park, drvored uz Petrinjčicu, crkva sveca-zaštitnika, stucka, grožđe i drugi prepoznatljivi etno i lokalni detalji. Na jednoj od pisanica upisani su i autori: Popovačka udruga likovnih stvaralaca Moslavački štrk. Slična velika crvena pisanica, ali bez ilustracija, samo s čestitkom Uskrsa, postavljena je usred glavnog trga Centra novog života na Sajmištu.

Foto: Antun Petračić

Iz sv. Lovre na Cvjetnicu popodne, opet obnovljeno nakon dvije godine pandemije, krenula  je tradicionalna Pobožnost Križnog puta oko Petrinje, s postajama klanjanja, molitve i izricanja duhovnih poruka na raskrižjima, uz križeve i raspela po zapadnim i južnim predjelima grada.

Ispred i oko župne crkve, također poslije dvije godine stanke, ove Cvjetnice na večer, Molitvena zajednica Marijine legije Gospa Snježna Petrinja izvela je glazbeno scenske prikaze iz  Isusova života „ Da nisi i ti učenik toga čovjeka?“, po tekstu svoga predsjednika Vlade Sučeca. Prvu izvedbu ovogodišnje Pasije već su imali u Vrbovcu (ilustracija u foto galeriji), a u svibnju će slijediti predstave u Kravarskom i u lipnju u Voloderu.

U Petrinji će se tijekom Velikog tjedna održati više uskrsnih manifestacija, pa će na Trgu hrvatskih branitelja u srijedu 13. travnja prijepodne na Uskrsnom sajmu izlagati domaći proizvođači, a na Veliki petak 15. ovog mjeseca u podne besplatne obroke ribljih specijaliteta iz svoje donacije dijeliti obrtnici Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s obrtnicima Petrinje, Gline, Topuskog. 

Na predstojeće vjerske svečanosti Vazmenog trodnevlja po svojim župama i svjetovna događanja u gradu tijekom ovog Velikog tjedna, svi su Petrinjci pozvani i dobrodošli!