POU Hrvatski dom Petrinja Vas poziva na

ORGULJAŠKI KONCERT

Bruno Philipp na klarinetu

Edmund Andler-Borić na orguljama

Crkva Sv. Lovre u Petrinji

Srijeda, 20.4.2022. godine s početkom u 19:30 sati

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Petrinje

Program koncerta:

Domenico Cimarosa (1749 – 1801): Koncert za klarinet i orgulje u C-duru
                                                                        I. Introduzione (Larghetto)
                                                                        II. Allegro
                                                                        III. Siciliana
                                                                        IV. Allegro Giusto

Anonimus / Hrvatska 18.st.: Tri jednostavačne sonate za orgulje

Tomaso Albinoni (1671 – 1751): Adagio iz koncerta za obou i orgulje br.9 u d molu

Anonimus / Hrvatska 18.st.: Tri jednostavačne sonate

Miroslav Miletić (1925-2018): Elegija za klarinet i orgulje

Georg Friedrich Handel (1685-1759): Chaconne u g molu za orgulje

Raymond Milford Endersen (1897-1980): Pepperino za klarinet i orgulje

Alessandro Marcello (1673-1747): Koncert u d-molu za klarinet i orgulje
                                                        Allegro/ Adagio/ Presto 

O glazbenicima:

Prema sudu glazbene kritike BRUNO PHILIPP (Zagreb, 1978.) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrigonona, W. Boeykensa, A. Paya, A. Brandhofera, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin.

Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika PAPANDOPULO 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora.

Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska. Njegove izvedbe često su praćene radio kritikom, baš kao i TV zapisom. Godine 2009. položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi ‘Croatia records’ promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Od 2011. godine aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije ‘Glazbena kutijica’ Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Sudionik je međunarodnih seminara glazbenih pedagoga, a njegova dva stručna rada objavljena su u ‘Zborniku radova’ .

Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi’Blagoje Bersa’ i  vanjski suradnik na  glazbenoj školi ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu.

EDMUND ANDLER-BORIĆ rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji koncertni umjetnik orguljaš.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  AdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar. Od 2020. umjetnički je ravnatelj Prandau festivala u Donjem Miholjcu i Orguljaškog festivala Banja Luka kog je pokrenuo s HKD Napredak i gđom Ružicom Grozdić Ševarika.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.

2013. godine mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. godini u izdanju Cantusa izašao je CD „Cantus Miroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja.

Godine 2015. dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.

U 2019. mu je izašao šesti solistički CD pod naslovom Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale u izdanju Croatiae Records. Nedavno mu je izašao CD Orgulje Donjeg Miholjca.