Puno hvala Dalmacijo, veliko hvala Vukovare! Na Veliki petak mnogo Petrinjaca ručalo riblje specijalitete s Jadrana i iz Dunava

 Autor: Antun Petračić

Petrinja, 15. 04. 2022. – Uz veliki bijeli šator na Trgu hrvatskih branitelja u središtu Petrinje tijekom današnjeg Velikog petka bio je iste boje montiran manji  pokretni raskriveni šator. Stavljeni su i žuti pivarski stolovi s dugačkim klupama, s razglasa se orile dalmatinske pučke uspješnice, a cijelom površinom od ranog jutra „gospodarili“ kuhari(ce) dalmatinskog narječja i slavonskog dijalekta.

Obrtnici Splitsko – dalmatinske županije i srodnih zanata iz Vukovarsko-srijemske županije danas  su na vjerski katolički dan žalosti smrti Isusove, za uskrsni blagdan specijalitetima iz dubina Jadranskog mora i širina dunavske obale (pre)obilno pogostili na stotine Petrinjaca. Dalmatinci i Slavonci tako su sve one koji su pohodili glavni gradski trg, više nego blagdanski uveselili i obradovali, a pritom i dobro nasitili.

–Ovo je druga godina našeg dolaska k vama na Veliki petak. Lani smo počeli, a danas nastavili i htjeli  bi utrti tradiciju ovog darivanja stradaloj Petrinji u velikom potresu. Zastupljeni smo od sedam Kaštela, preko Splita i srednje Dalmacije do otoka Hvara. Naše udruženje broji više tisuća članova i ovo je dar od srca svakog od njih pojedinačno- u rano prijepodnevnoj pripremi hrane rekla nam je Tatjana Cakić, predsjednica obrtnika Grada Kaštela.

Trinaest vrijednih Dalmatinaca do vrućeg podneva, kada je počela podjela besplatnih obroka, pokazalo se spremnim i vičnim u kuhanju- pečenju- friganju- slaganju – podvorbi i svemu drugom vezanom uz objedovanje. Petrinjcima su donijeli i poslužili 160 kilograma svježih plodova mora najveće kvalitete ( i cijena na tržnicama): orade, šaruna, tune, skuše, kozica (u rižotu), mola, srdele, lignji…

Uz takav probrani riblji asortiman ponuđeni su i kolači po receptima na dalmatinski način ili s nadjevom prerađenih plodova iz njihovih tamošnjih voćnjaka.

Onima kojima ne paše ovakva morska kuhinja mogli su ručati drugu vrstu hrane– pravi slavonski riblji fiš paprikaš, iz kotlića u kojem je samo šarana iz Dunava više sati krčkao Dražen Zovko, predsjednik Obrtničke komore za Vukovar i Srijem.

– Mi smo saznali za ovu akciju Dalmatinaca i prvi puta odlučili samoinicijativno doći u Petrinju. Kuhamo dunavsku ribu s tradicionalnim dodacima istoka Hrvatske za najmanje 120 porcija – za PS-Portal je kazao Dražen Zovko, predsjednik udruženja oko 700 vukovarsko-srijemskih obrtnika.

Puno posla, (is)pomaganja i angažiranja oko masovnog ručka za Petrinjce na Veliki petak imalo je i lokalno vodstvo Udruženja obrtnika Petrinje, Gline, Topuskog i cijelog Pounja, predsjednik kojeg je Stjepan Panežić.

–Neizmjerno hvala prijateljima iz Dalmacije i Slavonije-Srijema na ovakvom neizmjernom trudu i razumijevanju za naš razrušeni Grad i postradale građane. Danas je u Petrinji pokazana svehrvatska solidarnost, ljubav, vjera i nada u budućnost. Našim donatorima, njihovim članovima i svima ljudima  u Dalmaciji i istoku Hrvatske, čestitam Uskrs i želim sve najbolje u poslovima i životu- riječi su Stjepana Panežića.

Današnja velika gurmansko-humanitarna fešta bila je i „prvo radno organizacijsko krštenje“ Mihaeli Bradarić, novoj mladoj tajnici ovog Udruženja, sada s oko 650 registriranih članova po Banovini i Pounju.

Slične su poruke i Danijela Jagića, predsjednika Ceha obrtnika Grada Petrinje i čelnika pripadnika ove djelatnosti u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji, a dodaje kako našem gradu, iako još liječi posljedice katastrofalnog potresa, nedostaje restoran više ekskluzivne kategorije s ponudom ekstra hrane, uključujući vegansku, halal i slično. Danijel Jagić također ukazuje kako je sada u Petrinji limitirana ponuda turističkog smještaja jer su najmanje 95 posto kapaciteta na dulje vrijeme zauzeli radnici na post potresnoj obnovi.

Zajedno s Petrinjcima na Veliki petak u podne na otvorenom su ručali i zahvalu gostima prenijeli  glavni dužnosnici Petrinje, gradonačelnica Magdalena Komes i zamjenik joj Ivan Prskalo.