Usred današnjeg petka u Petrinji – Noć knjige za 2022. počela već u podne!

Autor: Antun Petračić

Petrinja 22. travnja 2022. – U cijeloj Hrvatskoj od danas pa sve do ponedjeljka, obilježava se Noć knjige, a među 250 mjesta i gradova, u 150 narodnih knjižnica, stotinjak knjižara i antikvarijata, 300 vrtića, pa i na brodovima, u vlakovima, čak i zatvorima, svojim programom zastupljena je i Gradska knjižnica i čitaonica Petrinje.

Počelo je usred dana, već u podne, i nastavit će se tijekom večeri, a dodatno još posebno vezano uz veliki jubilej ove ustanove i ponosa cijele Petrinje – čak 180 godina postojanja Gradske knjižnice i čitaonice. Rijetke su takve obljetnice!

Tradicionalnu manifestaciju Noći knjige u nas su otvorili najmlađi: pčelice-polaznici dječje igraonice Košnica, svojim likovnim uradcima vodenim bojama i flomasterom na temu Cvjetna livada. „Slikali“ su Lovro, Kruno, Mia, Ana, Veronika, Nero, Petra, među njima najmlađi Lucijano, a radovi su odmah izloženi na posložene i povezane kontejnere na Trgu kulture.

Nazvan je tako novi prostor nekadašnjeg parkiralište za Gradsku knjižnicu, te  Hrvatski dom-pučko otvoreno učilište i Petrinjski radio, koji su s potresima koncem prosinaca 2020. postali beskućnici. Cijela im je zgrada zaključana, jako oštećena i slijedi joj skupa i dugotrajna sanacija.

Spašavanjem čak 45.000 naslova svoga fonda i obnovom rada sa 17.000 knjiga  u  200m2 montažnog prostora, tako je ova gradska ustanova postala Prva hrvatska kontejnerska knjižnica u RH. I u ovakvim izvanrednim uvjetima i neobičnim okolnostima  funkcionira na zadovoljstvo svojih malih, mladih i odraslih korisnika.

– U nemogućim uvjetima uspostavili smo opet cjelovitost i kvalitetu našim članovima, što ćemo zadržati i nadalje, a osobito cijelu ovu važnu godinu jer nam je 180 obljetnica postojanja. Prema podacima pokojnog povjesničara dr. Ivice Goleca, osnivanjem tzv. Kasina 1842. godine, počelo je dugo, bogato, važno i značajno vrijeme knjižničarstva u Petrinji. Nije prestajalo i prekidano ni tijekom ratova, a evo sada potvrđujemo ni nakon katastrofalnog  potresa – kaže ravnatelj ove ustanove Ante Mrgan. 

Za Noć knjige 2022. u njih je još do mraka  moguće besplatno učlanjenje i oprost od zakasnine, te poziv na dvije manifestacije ove večeri: od 19 sati na Književnom kompasu Sisačko-moslavačke županije svoje stihove i prozu izravno će kazivati autori našeg okruženja, a od 20,30 sati glazbeni je koncert dua iz Petrinje, Ive Sankovića i Ivana Novaka.