Došel, je došel, Juro zeleni – Župa Mala Gorica/Brest Pokupski slave nebeskog zaštitnika, viteza i mučenika sv. Juraja

Novinar: Antun Petračić

Danas, 23. travnja je Jurjevo, spomen dan na sv. Juraja, rimskog viteza, mučenika pod carem Dioklecijanom, jednog od najslavnijih kršćanskih legendi Zapadne i Istočne  crkve. Jednako ga štuju i slave  katolici, pravoslavci, muslimani, a osobito Romi.

Likovno je opisan kao vitez koji ubija zmaja ( znaka zla), a njegov dan, 23. travanj, tradicionalno se smatra početkom pravog proljeća. Stoga su u svijetu i u nas poznati mnogi pučki tradicijski običaji za  ovo doba godine. Zaštitnik je konja, ratara, pastira, ali i Engleske, Portugala, Armenije, Katalonije, Litve Gruzije ( po njem’ je i dobila ime),  za pomoć s neba zazivaju ga  Rio de Janiero, Barcelona, Genova, u Senju, Lovranu i mnogim drugim mjestima. U našem kraju, dugovječno je sv. Juraj nebeski zaštitnik zajedničke katoličke zajednice Mala Gorica- Brest Pokupski.

U ovom prekupskog dijelu Grada Petrinje na današnje Jurjevo u Maloj Gorici služena je blagdanska sveta misa, a proslava nebeskog zaštitnika  počela je već sinoć, također misom uočnicom i posebnim neizostavnim događajem – paljenjem kresa i molitvom u središtu mjesta. 

U proljeće 2020. ova je tradicija izostala zbog pandemije koronavirusa, a lanjskog sv. Jurja brigu o kresu preuzeli su članovi obnovljenog DVD, osnovanog  čak 1896. godine, i time drugog po starosti, iza DVD Petrinje. Sinoćnji oganj od orezane loze iz proljetne pripreme vinograda i viška  granja iz svojih voćnjaka pripremilo je 12 ispitanih vatrogasaca, a u paljenju vatre sudjelovali njihov zapovjednik Nikola Bureš i član Darko Rogan.

Foto: Antun Petračić

Oni su svoju obvezu na otvorenom, novouređenom zemljanom platou kojeg su uredili postavljači nove vodovodne mreže kroz ovo naselje, započeli pri kraju večernje svete mise. Služio je upravitelj ove župe vlč. Ilija Piličić ( sa sjedištem u Žažini), a na blagoslovu krijesa i nazočnih promatrača, spomenuo značajke ovakvog ognja i vatre kroz  simbole i  znakove svjetla,  snage, jakosti, novoga…

U razornom potresu prije 16 mjeseci teško je stradala i župna crkve sv. Jurja, zaštićena kulturno-sakralna baština, s koje je lani najprije skinut veliki  zvonik, a zatim uklonjeni i ostaci zidanog tornja, vidljivi još uvijek oko ulaza u svetište.

Foto: Antun Petračić

Zamjenski prostor za duhovnost Malogoričana osigurala je Sisačka biskupija postavljanjem montažne dvorane u župnom dvorištu, u kojoj se od lanjskog Božića, uoči kojeg je i blagoslovljena, održavaju sve crkvene svečanosti.

A kada će vjernici opet kročiti i moliti se u svojoj matičnoj obnovljenoj crkvi, znade samo dragi Bog!  Kako bi se to što prije dogodilo, župnik sv. Jurja svoj puk i dobre ljude po cijelom svijetu je izvijestio  o otvorenom žiro-računu za novčane donacije, a ovakva obavijest je izložena i na ulazu u dvoranu.

Nedaleko od crkve usred Male Gorice, i članovi DVD savjetuju mještane svoga i susjednog Bresta o opreznosti pri proljetnom paljenju korova na otvorenom, a oglas je pričvršćen na jedan od stupova drvene nadstrešnice ispred dviju montažnih kontejnera. Oni zamjenjuju buduće novo spremište DVD i seoski društveni dom, za koje su obavljena tehnička ispitivanja tla i „udareni“ temelji, na njih dovezen i ostavljen dio građevnog materijala, pa sve dalje zastalo i prestalo poslije svibanjskih lokalnih izbora i promijene vlasti Grada Petrinje.

 – Od tada ovdje ne samo da nije zabijen ni jedan čavao, nije zabijen ni č – slikovito su se  o svom najvećem mjesnom „zaboravljenom“ gradilištu sinoć požalili slavljenici Jurjeva, u župi ovog sveca neprekidno od 1675. godine.

Svima vama koji nosite ime Juraj, Jurica, Đuro, Julijan, Đurđa, Julka i izvedenica- sretan imendan!