Slikovnica jednog 3.c razreda

Autor: Marjan Gašljević

„Svemirci smo veseli
nekad davno Siščani
Mi ćemo se vratiti
U naš grad i zemljicu
na zelenu Majčicu
pjevat ćemo pjesmicu
na zelenoj travi
sa srećicom u glavi.
I ćevape jesti!
To su dobre vijesti!”

Ovako su repali razdragani učenici 3c. razreda Osnovne škole Viktorovac u Sisku predvođeni Vanjom, Vitom i Matkom na promociji slikovnice „Vito bez računala“ 25. travnja 2022. godine. Razigrana radost u potpunosti je opravdana jer su oni prvi osnovnoškolski razred koji ima svoju slikovnicu u kojoj su likovi svih dvadeset troje učenike tog razreda.

Neodgovorni Zemljani a s njima i Siščani uništili su i onečistili planetu Zemlju toliko da je život na njoj postao nemoguć. Izbor je bio odlazak u Svemir gdje su „zločesti“ Zemljani zaduženi za čišćenje Svemira. Svake godine, pa tako i ove 2072. godine učenici 3.c razreda okupe se na druženju „Kod starog ježa“, njihovog razrednog kolege koji je kao mali želio biti jež, a sada vodi svemirski restoran s najboljim ćevapima u cijelom Svemiru.

Otkriti Vam sveukupan sadržaj slikovnice ne bi bilo pošteno jer bi odvratilo mnoge od čitanja dogodovština učenika 3.c koji u Svemiru i svojoj novoj planeti Pametnomdosta imaju svatko svoje zanimanje s kojim čine ugodu Društvu i svojim školskim kolegama sve u nadi da će Svemir biti očišćen a njihova Majčica ponovo zelena.

Danas, poslije Dana hrvatske knjige i, dan poslije, Svjetskog Dana knjige uz saznanje da se za knjigu i čitanje ima sve manje vremena susrećemo se s činjenicom da devetogodišnjaci promoviraju svoju knjigu – slikovnicu s velikom porukom „velikima“ da čuvamo i očuvamo Zemlju zelenom jer su nam je naši preci ostavili na čuvanje a ne u nasljedstvo. Raduje činjenica da Hrvatska ima svoj Dan knjige u spomen na „oca Hrvatske književnosti“ Marulića rođenog u taj dan, a nastanak ove knjige – slikovnice proistekao je iz ideje upravo učenika 3.c razreda OŠ Viktorovac Sisak dok su prije godinu dana u svom perivoju aktivno čitali veliku uspješnicu „Uhvati mi plavog medu!“ književnice i, napose, dječje spisateljice Silvije Šesto.

Književnica Silvija Šesto oduševljeno je prihvatila ideju i ako, kako je sama kazala, s dozom sumnje, da napiše tekst za ovu slikovnicu dok su cijelu slikovnicu ilustrirali učenici 3.c razreda svojim radovima koje je „posložila“ njihova učiteljica mentorica Željka Kleković Brajenović ujedno i likovna urednica da bi sve „stavili“ u jednu prekrasnu i nadasve poučnu knjigu – slikovnicu pod uredničkom palicom urednice Ive Dužić. Pazite, i to sve u samo godinu dana!

Promociji su, pored učenika, prisustvovali i njihovi roditelji te mnogobrojni prijatelji i rodbina koji su se oduševili činjenicom da su, kako su sama djeca kazala, upravo svatko od njih junak ove priče koju će čitati i njihovi unuci. U svakom slučaju: „Bravo cekani!“