Foto: Aleksandar Olujić

Zagreb, 29. travnja 2022. – Hrvatska glazbena mladež  (HGM) u završnici ove školske godine organizira još dva izvrsna koncerta u okviru ciklusa Mladi za mlade kojima predstavlja mlade talentirane glazbenike.

Koncertima će se predstaviti pijanistica Mia Pečnik, nositeljica HGM-ove 33. nagrade Ivo Vuljević za najbolja postignuća i pijanist Ivan Petrović-Poljak, predstavnik Hrvatske na 20. Euroviziji mladih glazbenika. Oba koncerta će se održati  u Maloj dvorani KDV Lisinski s početkom u 20 sati, a prvi je 3. svibnja kada će nastupiti Mia Pečnik dok će 7. lipnja nastupiti Ivan Petrović-Poljak.

Pečnik već s 22 godine ima biografiju na kojoj joj mogu zavidjeti brojni daleko stariji kolege. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog bila je proglašena učenicom s najvećim brojem nagrada i koncerata u povijesti škole. Na međunarodnim i nacionalnim natjecanjima osvojila je više od 80 prvih i posebnih nagrada (Italija, Španjolska, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Švicarska, Kanada, Rusija, Švedska, SAD, Hong Kong, Singapur, Njemačka, Belgija, Finska, Austrija, Slovenija, Srbija). Na državnim natjecanjima osvaja Oskare znanja. Ujedno je stipendistica Grada Zagreba za izvrsnost. Na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu je prvoplasirana između 300 kandidata te je trenutno studentica u klasi prof. Andreasa Frölicha. Bilježi brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, s orkestrom je nastupala već s jedanaest godina, a petnaest je imala debi sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Mo Pavle Dešpalja. I ovo je samo fragment iz njezine bogate biografije.

Sa svega osamnaest godina pijanist Petrović-Poljak izgradio je karijeru i biografiju dostojnu glazbenog Olimpa. Glazbeno obrazovanje počeo je u dobi od sam godina u Glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu, u klasi profesorice Vesne Fretze. Sa izuzetnim osjećajem za interpretaciju glazbe i s izvrsnim tehničkim sposobnostima nositelj je brojnih nagrada i priznanja. Između ostaloga, dobitnik je šest Oskara znanja koje dodjeljuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je dobitnik i dvije godišnje nagrade grada Zagreba Profesor Baltazar. Treću godinu za redom je stipendist Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu gdje pohađa intenzivne tjedne usavršavanja.

HGM ljeto u Grožnjanu i programi HGM-a za školsku godinu 2022/2023

HGM se uistinu oprašta s ovom školskog godinom veličanstvenim nastupima mladih glazbenika te se priprema za ljeto u Grožnjanu i predstojeću školsku godinu 2022/2023 kada mladu publiku očekuje niz  interesantnih sadržaja na kojima sudjeluju uz mentorstvo dediciranih odgajatelja i profesora. Valja istaknuti projekte kao što su „Priče iz Bečke šume“ kada će se u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i KDV Lisinski predstaviti valceri i polke obitelji Strauss. Priča o glazbenim igračkama predstavit će tradicijska glazbala u suradnji s folklornim ansamblom SKUD “Ivan Goran Kovačić”. HGM će predstaviti i mlade glazbenike, dobitnike nagrada i priznanja, kao što su Gudački orkestar HGM, laureati Lions Grand prix natjecanja, pijanisticu Petru Akrap, dobitnicu Rektorove nagrade, violončelistu Luku Galufa, pobjednika ciklusa Vinko Lesić. Krajem godine dodijelit će se prestižna nagrada Ivo Vuljević kada će se koncertnim nastupom predstaviti prošlogodišnji dobitnik, mladi pijanist Lovre Marušić. Dakako, već tradicionalno organizirat će se Tjedan glazbe za mlade s temom „Priče iz 1001 noći“ Rimskog Korsakova kada će se održati veliki koncerti i tematski natječaj i izložba gdje djeca iz dječjih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola uz mentorstvo, a inspirirani glazbom prezentiraju svoja likovna umijeća.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Više informacija o predstojećim aktivnostima HGM-a potražite na hgm.hr mrežnoj stranici. Svakako rezervirajte svoje vrijeme za koncerte te glazbeno ljeto u Grožnjanu gdje vas očekuju nadahnute koncertne večeri polaznika grožnjanskih seminara i njihovih eminentnih svjetskih glazbenih mentora kao i veliki Festival Jazz is Back! BP.