Lover’s Disco(urse) – plesna subverzija pop kulturne i konzervativne ideologije ljubavi u petak u ZKM-u 

Gostovanje u Zagrebačkom kazalištu mladih

Lover’s Disco(urse)
VRUM (Austrija)

6. svibnja 2022., u petak, u 20 sati

TO LOVER’S DISCO(URSE)

“Love is a catastrophe
Look what it’s done to me
Brought me down here so low
Stranded, nowhere to go”
(Pet Shop Boys)

Man is an abyss. OKAY. All right. Let’s jump in then. Head over heels into this jumble of desires, fears, hopes, biological and social conditions. Deeply (gender) insecure, deeply in need of love. But – Attention! Attention! – LOVE IS A BATTLEFIELD – LOVE IS BLINDNESS – LOVE IS A CATASTROPHE and above all: LOVE HURTS.

Pop culture agrees on this.

Lover’s Disco(urse) je plesna subverzija pop kulturne i konzervativne ideologije ljubavi namijenjena mladim (14+) i starijim gledateljima, različitih ljubavnih preferencija.

Međugeneracijski tim šestero vrhunskih izvođača, queer ljubavnih aktivista s različitim životnim i ljubavnim pričama, kreće u potragu i istraživanje svakodnevnih te emocionalno ekstremnih ljubavnih situacija. Kakav je utjecaj tih intenzivnih emocija na nas, koliko smo daleko spremni ići u ljubavi te usudimo li se riskirati sve za nju? U kakvom je odnosu ljubav spram slobode, morala, normi, odrastanja i sazrijevanja? Što s očekivanjima, čekanjem i odsustvom, te na koji nas način ljubav motivira i pokreće?

Lover’s Disco(urse) poziva nas na party – zajedničko slavlje ljubavnika i ljubavi, žudnje i različitosti te iznad svega podsjeća, da imamo pravo na ljubav kao i na slobodu odabira koga i kako želimo ljubiti. Prepuštajući se predivnom ludilu, zajedno s izvođačima pozvani smo krenuti na ovo divlje, nježno i nesigurno putovanje.

Predstava je inspirirana knjigom Rolanda Barthesa “Fragmenti ljubavnog diskursa” (1977.) u kojoj Barthes zahvaća ljubav kroz krhotine diskursa, bilježeći unutarnja razmišljanja, jezik i geste onog koji ljubi.

Predstava Lover’s Disco(urse) nominirana je za nacionalnu nagradu STELLA*22 Performing Arts Award – kao najbolje kazališno ostvarenje za mladu publiku 2022. godine u Austriji.

VRUM

VRUM Performing Arts Collective (Austrija) je međunarodni i međugeneracijski kolektiv umjetnika različitih nacionalnosti i različitog područja umjetničkog djelovanja, u kojem je središnja točka Sanja Frühwald u ulozi umjetničke ravnateljice. Svi članovi kolektiva rade na razvoju suvremenog plesa i kazališta za mladu publiku već dugi niz godina. U centru umjetničkog rada kolektiva je tijelo: višedimenzionalno tijelo, vokalizacija tijela, kretanje i promišljanje tijela te tijelo kao okvir za dijalog. Kroz brojne multudisciplinarne umjetničke suradnje te istraživanja novog jezika, načina i medija izražavanja, iz VRUM-a je proizašlo više od 20 produkcija, s gostovanjima u više od 15 zemalja u Europi i svijetu.