Na Florijanovo u Petrinji – Nakon dvije godine ponovo tradicionalni motorizirani defilej, u 12 vozila u tri sata 40 vatrogasaca prošlo 80 kilometara

Autor: Antun Petračić

Spomen dan svoga nebeskog patrona, sv. Florijana, kršćanskog svetog čovjeka i mučenika (250.-304. godine), zaštitnika vatrogasaca i dimnjačara, prigodno su proslavili profesionalni i dragovoljni petrinjski gasitelji požara i spašavatelji ljudi i imovine u svim prigodama i situacijama.

Hrvatska vatrogasna zajednica nagradila je vatrogasce Grada Petrinje posebnim priznanjem za zasluge u saniranju posljedica katastrofalnog potresa, a u ime svojih članova i djelatnika u Zagrebu su ih preuzeli predsjednik Vatrogasne zajednice Ivan Palaić i predsjednik Javne vatrogasne postrojbe Zvonimir Ljubičić.

Prije odlaska na državnu svečanost 4. svibnja, obojica su iz dvorišta Vatrogasnog doma Petrinje ispratili karavanu od 12 vozila i 40 vatrogasaca na tradicionalnu blagdansku karavanu po mjestima u kojima djeluju dobrovoljna vatrogasna društva. Vođe ovog defileja, inače šestog po redu, ali s prekidom zadnje dvije godine zbog epidemije korona virusa, bili su Boro Pavičić i Davor Mlinarić, zamjenici predsjednika Vatrogasne zajednice i JVP Petrinja.

Na putu od tri sata i 80 kilometara, uz zvukove sirena, ali sada bez znakova opasnosti i žurnosti, nego označavanja njihova dana, provezlo se po Petrinji u više pravaca, kroz  Mošćenicu, Taborište, Budičinu, Hrastovicu, Malu Goricu i Nebojan, u kojima djeluju dobrovoljna vatrogasna društva. U Vatrogasnoj zajednici je deset DVD i javna postrojba, a trenutno su u mirovanju vatrogastva  Gora, Graberja i Luščana.

Iako se u ovu djelatnost ulažu znatna sredstva, kuna nikada dosta ni na vrijeme. Potvrđuje to i započeta gradnja, pa prekinuti radovi cijelu godinu dana novog doma-spremišta DVD Hrastovice, kojeg su obišli sudionici motorizirane karavane. Provezli su se i pokraj betonskih temelja, slične sudbine, postavljenog pa nenastavljene gradnje, zajedničkog društvenog doma i vatrogasnog  spremišta u Maloj Gorici.

Vatrogasna zajednica Grada Petrinje na površini od 380 km2 za 25.620 stanovnika obuhvaća 55 sela i naselja s ukupno 754 članova (146 operativnih, 111 izvršnih, 283 pričuvnih, 103 aktivnih, 164 mladeži  i djece, 44 veterana i 6 počasnih). Među ovim brojkama nemamo podatak o spolu, iako je znano kako DVD-i imaju  podosta djevojka i žena. Sve njih na pohodu ovogodišnjeg 4. svibnja zastupale su Katica Knapić, Branka Hulina Bužimkić Špoljarić i Ivančica Laktašić, članice društva iz Petrinje.

Karavanci su kratkim zastojem „protegli noge“ uz okrjepu u Mošćenici, Budičini i Nebojanu, a neplanirano zastali usred Sisačke ulice zbog pozdravljanja radoznale djece iz područnog odjela gradskog vrtića Petrinjčica. Slično se ponovilo i u Gajevoj ulici u Petrinji jer su tradicionalnu „bukliju“  putnicima u crvenim vozilima iznijeli zaposlenici Katastra – Katica Radošević, Josip Palaić, Marijan Križanić i voditeljica Ružica Jezidžić.

Petrinja ima i posebnu veliku javnu sliku svoga zaštitnika sv. Florijana, ugrađenu u uglovnicu kuće  Supilove u Ulice braća Hanžek. U njeno podnožje netko je stavio crveni lampaš i okitio granama proljetnog rascvjetalog jorgovana, a to su mjesto obišli vatrogasci, dok su njihovi predsjednici i zapovjednici nazočili prijemu kod gradske vlasti. 

Na Dan vatrogastva sv. Florijana, u privremenoj zgradi Gradske uprave predstavnike gasitelja dočekao je, pozdravio, čestitao praznik i naznačio važnost i značaj, zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes osobno je isto učinila prisustvom svetoj misi večernjici za sve umrle vatrogasce. U crkvi sv. Lovre obred je predvodio župnik prečasni Josip Samaržija.

Popuštanjem epidemioloških mjera Covid 19, nakon dvogodišnjih zdravstveno – preventivnih restrikcija, sada su „prodisale“ i vatrogasne udruge  Grada Petrinje. U društvima su obnovljene  godišnje radne ili svečane skupštine, već su ih imali u Mošćenici, Maloj Gorici, Nebojanu… sutra u petak svoj radni godišnji sastanak održat će DVD Petrinja, prekosutra je svečanost u Taborištu, znanom kao „cijelo selo vatrogastva“, a radna skupština ukupne Vatrogasne zajednice Petrinje  planirana je 15. ovog mjeseca.