Udruga SVE za NJU osvojila EU Health Award Europske komisije

Nagrada Europske komisije EU Health Award od 2015. odaje priznanje organizacijama iz cijele Europe za njihove uspješne inovativne inicijative u javnom zdravstvu. Prvobitno usmjerena na nevladine organizacije, nagrada se ubrzo proširila i na gradove, lokalne vlasti ili pridružene organizacije, obrazovne ustanove ili druge neprofitne organizacije.

U kategoriji udruga za EU Health Award za 2021. u finale je ušlo šest inicijativa. Pobjednici su proglašeni 4. svibnja na svečanoj dodjeli nagrade koja se održava u sklopu godišnjeg sastanka EU Health Policy Platform. Drugu nagradu u kategoriji inicijativa udruga u prevenciji raka osvojila je udruga SVE za NJU za svoj projekt „Mama, budi zdrava“. Nagradu su primile Margareta Benković i Nikolina Jurković iz SVE za NJU.

Evo kako je žiri obrazložio odluku:

„Mama, budi zdrava“ – Ružičasti listopad je projekt pokrenut 2017. godine s ciljem poticanja zdravih stilova života i edukacije djece u dobi od 6 do 18 godina o prevenciji raka kroz školske aktivnosti te poticanja njihovih majki, žena svih dobnih skupina, na redovito praćenje zdravlja dojki. Tijekom listopada 2021. proveden je u 76 hrvatskih osnovnih i srednjih škola, jednom vrtiću te je dosegnuo do više od 27 000 učenika, njihovih majki i učitelja. Učenici su personalizirali edukativne letke sa svojim i maminim imenima i podijelili ih majkama s porukom „Mama, budi zdrava“.

Da podsjetimo, SVE za NJU je dobila i Nagradu Grada Zagreba za svoj doprinos i rad u pružanju sveobuhvatne podrške onkološkim bolesnicima. Nagrada će biti uručena 31. svibnja na Dan Grada Zagreba.