INKLUZIVNA FARMA U HRASTOVICI

PROJEKT OSNAŽIVANJA KROZ IZGRADNJU ZAJEDNICE

Inkluzivna farma u Hrastovici pokrenuta je prije 2 godine, a aktivna je već više od godinu dana, što je svakako razlog za slavlje. Inkluzivnu farmu Hrastovica osmislili su i postavili Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-Moslavačke županije, koji trenutno na farmi u Hrastovici provode dva projekta financirana sredstvima EU u partnerstvu s Gradom Petrinjom.

Farma je zamišljena kao mjesto inkluzije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, osoba treće životne dobi, učenika, mladih nezaposlenih osoba i ostalih ranjivih skupina s područja Petrinje, ali i volontera, te stručnjaka iz različitih područja, uključujući i buduće stručnjake – studente. Kroz uključivanje lokalnih udruga i ustanova Inkluzivna farma Hrastovica funkcionira kao zajednički prostor za integraciju i jačanje lokalne zajednice.

U sklopu provedbe projekta “Inkluzivna farma – platforma zelenog poduzetništva“ napravljeni su i video priručnici sa ciljem motivacije ranjivih skupina i olakšavanja replikacije

razvijenog modela za sve zainteresirane dionike. Priručnici ujedno i široj javnosti približavaju neke od radionica koje se provode na farmi. Riječ je o radionicama 1) sakupljanja i prerade samoniklog bilja, 2) pčelarstva i izrade pčelinjih proizvoda, te 3) izrade prirodne kozmetike.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“. Ukupna vrijednost projekta je 1.420.392,00 kn a projekt je u financiran u 100% iznosu.

Galarija video priručnika:

1. Sakupljanje i prerada samoniklog bilja

2. Pčelarstvo i izrada pčelinjih proizvoda

3. Izrada prirodne kozmetike