Vatrogasci Petrinje održali radnu 142. godišnju sjednicu: Nakon Skupštine iznenada u gašenje požara!

Novinar: Antun Petračić

Zadnja četiri dana prosinca 2020., a potom i dugo kroz 2021. bili su neočekivani, izazovni, teški i naporni članovima DVD Petrinja. Sadašnji naraštaj dragovoljaca ovog društva suočio se s rješavanjem  do dotada nepoznate opasnosti nakon početne serije ( i naknadnog učestalog podrhtavanja) jakih  potresa s katastrofalnim posljedicama. Petrinjski vatrogasci ušli su odmah u složene žurne akcije spašavanja ljudi i saniranja šteta na oštećenim kućama i objektima.

Intervenirali su po gradu i Banovini, evakuirali korisnike Doma za starije i nemoćne osobe i bolesnike Nove bolnice, po terenu razvozili hranu, dovozili pitku vodu, osposobili izdvojeno zapovjedništvo, u Vatrogasnom domu uredili i održavali smještaj s kuhinjom za mnoge vatrogasce i volontere pristigle Petrinji u pomoć.

Svi podaci ovakve skrbi iz prošle godine detaljno su evidentirani u ovom  DVD, a detalji za cijelu 2021. iznijeti na radnoj sjednici Skupštine, održanoj u 142. godini postojanja gradskog petrinjskog vatrogastva.

– Potresi koncem prosinca 2020. ukupno su utjecali na naš rad i imali veliku važnost u cijeloj 2021. Smatramo da smo uspješno i kvalitetno ispunili goleme zadaće i obveze – ocijenio je predsjednik DVD Stanislav Polovina.

–Odradili smo još i 15 tehničko-požarnih intervencija, uz sudjelovanje 31 vatrogasca u ukupnom trajanju 57,5 sati – dodaje zapovjednik ovog društva Željko Kudlek.

U teškim danima za grad i okolicu, petrinjskim vatrogascima pomagali su prijatelji sa svih strana, a na skupštini su spomenute donacije u raznoj opremi i novčano od vatrogasaca Kobarita u Sloveniji, Bune (Mostara) iz BiH, pobratimskog društva Virja… Hrvatska vatrogasna zajednica donirala je novo kombi-vozilo.

Uz tehničko i humanitarno pomaganje drugima u potrebi, članovi DVD Petrinja pomagali su i sami sebi: sanirali su oštećenja od potresa u njihovu vatrogasnom domu, a slobodni prostor solidarno ustupili udrugama i društvima koji su beskućnicima ostali nakon 28/29. XII 2020. Tako je Vatrogasni dom u Vatrogasnoj ulici postao privremena adresa Sportskog plesnog kluba Petrinia, Folklornog ansambla Petrinjčica, Gradske limene glazbe, Petrinjskih mažoretkinja, Pikado kluba Petrinja. Ovdje su bila otvorena i dva biračka mjesta za lokalne izbore, a Ministarstvo poljoprivrede održalo stručni tečaj o mljekarstvu.

Uz zahtjevne izvanredne obveze, DVD Petrinja sudjelovao je i u tradicionalnim godišnjim „uhodanim“ aktivnostima -odlasku na Hrvatsko vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu i proslavu Velike Gospe u Gorama, nastavilo tradiciju Uskrsa, sv. Florijana, Tijelova i Lovrenčeva.

– Zbog pandemije koronavirusa nismo mogli proslaviti 140. godina postojanja našeg društva, osnovanog 1880. godine, pa ćemo veliku obljetnicu obilježiti u kolovozu ove godine, u danima Lovrenčeva u Petrinji 2022. Tada ćemo na svečanost pozvati i na svemu zahvaliti svim prijateljima, donatorima i sponzorima koji su nam pomogli u najtežim danima za naše društvo i cijelu Petrinju s okolicom – najavio je predsjednik Stanislav Polovina.

Zato na ovu radnu sjednicu Skupštine DVD u petak na večer nisu pozivani gosti i uzvanici, sve odluke donijeli su jednoglasno sami nazočni vatrogasci, a brzo nakon radnog dijela – izravno iz svoje dvorane iznenada odjurili u konkretno djelovanje zbog kojeg i postoje. U Ulici Stjepana Radića zapalilo se skladište, a intervenirali su zajedno dežurni pripadnici Javne postrojbe i dragovoljci društava Petrinje i nedaleke Hrastovice.

Hvala vam i bravo, gasitelji!