Godišnje okupljanje mještana prigradskog petrinjskog naselja: Cijelo Taborište – selo vatrogasaca!

Novinar: Antun Petračić

„Nema kuće koja nema vatrogasca, zato u nas i nema požara, osim povremenog zapaljenja  na gradskom deponiju. Lani smo u gašenju raslinja intervenirali samo jednom“ kaže Ivan Palaić, predsjednik DVD Taborišta i predsjednik cijele Vatrogasne zajednice Grada Petrinje.

Ovakva dobro znana vatrogasna zbilja u tome se prigradskom petrinjskom naselju Petrinje prenosi tradicionalno automatski, sustavno, odgovorno i stalno iz naraštaja u naraštaj. Zato nije rijetkost u jednoj obitelji zateći čak živuće četiri generacije vatrogasaca.

Taborište je, doista, godinama masovno selo vatrogasaca-dragovoljaca, a taj su status zadržali i u 2021. godini, s rezultatima iznijetim na svečano i radnoj izvještajnoj sjednici Skupštine DVD. Po uhodanoj praksi, održana je u seoskom domu, a uz članove u odorama sastali se rodbina, susjedi i prijatelji, djeca, žene i muškarci, od onih najmlađih do vremešnih veterana iz duge povijesti ovog društva.

U Taborištu su ga osnovali 1954. i od tada je ponos sela, a sada broji 118 članova, među kojima je 10 operativnih vatrogasaca, 44 izvršna, 30 ispitanih, 16 pričuvnih, 22 mladih, 18 podmlatka, 10 veterana, tri dočasnika, tri časnika, a zapovjednika im je sa završenom vatrogasnom školom.  Lani su uprihodili 23.300 kuna, utrošili 20.600 kn., a nova sredstva trebaju im za popunu opreme, rekonstrukciju starog vatrogasnog spremišta i dovršenje uređenja garaže.

I Taborište je  doživjelo potresno stradavanje, a u saniranju šteta i uklanjanju posljedica  sudjelovala su 25 vatrogasca. Ni jedan oštećeni dimnjak nije ostao nepopravljen, iz nijednog od njih ne prijeti požarna opasnost, kažu domaći gasitelji.

Godišnja skupština bila je prava prilika za javnu dodjelu zahvalnica i priznanja svim naraštajima: djeci za redovitost vježbanja, okupljanja i natjecanja, a njihovim djedovima za neprekidnu vatrogasnu privrženost dugu 40 i 50 godina. U ime skupine tih najdugovječnijih gasitelja zahvalio je Marijan Kokan, s neprekidni pola stoljeća u društvu, a započetih kao mladić od 17 godina.

Ovdje i nadalje ostaje važan dugoročni i prvenstveni cilj – održati ovu plemenitu tradiciju i prepoznatljivost sela, ne prekidati kontinuitet, unapređivati položaj i poboljšavati stanje. Uz to, specifična je zadaća povećanje društva prijateljima i suradnicima izvan sela, poput novoprimljenih počasnih članova braće Ivana i Zlatka Abramovića iz Peckog i Darka Dumbovića iz Petrinje, iz Kluba ratne policije 91., u ime kojeg je ovom DVD darovano računalo s opremom („miš“ je u karakterističnoj crvenoj vatrogasnoj boji).

Potporu dobrim i korisnim namjerama dobili su Taborčani od gostiju izvještajne skupštine za 2021. godinu: Zlate Jajčinović, privremene pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu Grada Petrinje („Hvala vam za sve učinjeno, vi ste tu zbog nas“, rekla je ) i Zvonimira Ljubičića iz  Javne vatrogasne postrojbe, zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Petrinje. („Očekujemo novo vatrogasno vozilo vrijedno pet milijuna kuna, a od Grada nastavak ispunjena vatrogasnih obveza“, kazao je).  

Izaslanstvo DVD Taborišta, uz ostale predstavnike seoskih i gradskog DVD, nazočit će redovitoj skupštini Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, kojoj je ovaj petak na večer domaćin DVD u Nebojanu.