BDP po stanovniku

Od 2008. do 2022. BDP po stanovniku u 🇭🇷 rastao je samo za 5.6%. Znači u 14 godina u prosjeku rastao je 0.4%. Rastemo li po malim stopama jer smo u tom periodu “izgubili” 10% stanovnika ili smo izgubili 10% stanovnika jer rastemo po malim stopama? 🤔

Rekao bih da je ovo zadnje, tj. građani odlaze zbog niskog životnog standarda. Upravo ti koji odlaze su mladi, produktivni u naponu snage i onda oni još dodatno smanjuju produktivnost 🇭🇷 .
🇧🇦 je u istom periodu skočila za 35.14%, a 🇷🇸 33.99%.

Ako pogledamo ostale tranzicijske zemlje sve su rasle po puno većoj stopi – Bugarska 82.96% , Rumunjska 42.74% , Poljska 32.21%.
Francuska, Španjolska i Italija su npr. imale pad, ali one nisu za usporedbu s nama jer imaju puno veće razine BDP per capita u startu tj. puno razvijenije. Npr. u 2008. Francuska je imala 45 350 USD BDP per capita dok je 🇭🇷 imala 16 200 USD tj. skoro 3x manji. Znači kada se gleda ekonomski rast, ne dajte se varati sa statistikama rasta, znaju biti varljive, ako se ne gledaju početne pozicije s koje svaka država kreće.

Jedno je sigurno, 🇭🇷 ima ne desetljeće, već 14 godina izgubljenog ekonomskog rasta. Država koje su bile iza nas relativno i apsolutno su nas prestigle ili nas sustižu. Na začelju 🇪🇺 borimo se sa Rumunjskom i Bugarskom u samo nekoliko indikatora da nas ne prestignu. 🇭🇷 nije već 20 godina imala nikakvu ozbiljnu reformu koja bi potaknula ekonomske, građanske ili političke slobode da se konačno maknemo iz statusa “zarobljene države.”
Slobodni ljudi u 🇭🇷 nažalost su endemska vrsta.

Dejan Kovač