Drugo izdanje Orguljaškog festivala Banja Luka

U četvrtak, 26.05.2022., koncertom u predivnoj crkvi nekadašnje trapističke opatije Marija Zvijezda svečano će biti otvoren Orguljaški Festival Banja Luka. Na koncertu otvorenja nastupit će banjalučka violinistica Lidija Bojinović, sopranistica Lucija Borković i umjetnički ravnatelj festivala orguljaš Edmund Andler-Borić.

Festival su prošle godine pokrenuli predsjednica HKD Napredak Banja Luka gđa Ružica Grozdić Ševarika i Edmund Andler-Borić kao koncertni orguljaš. Banja Luka je uz Sarajevo najbogatiji grad što se tiče nasljeđa orguljaške baštine u Bosni i Hercegovini. Ove godine u sklopu Festivala uključene su troje orgulja u tri crkve: Trapističkoj crkvi Marija Zvijezda, katedrali Sv. Bonaventure i župnoj crkvi Pohoda Bl. Djevice Marije. Malo koji grad u BiH se može pohvaliti bogatstvom kulturnog nasljeđa kao Banja Luka. Želja organizatora je banjalučkoj kulturnoj publici približiti koncertnu literaturu pisanu za orgulje kroz stoljeća te osvještavanje doprinosa ulaska Austrije u Bosnu u 19. stoljeću kao i doprinosa katoličke zajednice na kulturnom uzdizanju Banja Luke. 

Na ostalim koncertima, 27. i 28.05., predstavit će se izvrsne umjetnice: flautistica Laura Lenasi te sopranistice Ivona Šari i Danka Ilić. 

Organizator Festivala je HKD Napredak uz potporu Banjalučke biskupije i Sekretarijata za kulturu RS.