ZKM s ‘Eichmannom u Jeruzalemu’ gostuje na TESZT Festu u Temišvaru

Zagrebačko kazalište mladih gostuje 25.svibnja 2022., u srijedu, u 20 sati na Euro-regionalnom kazališnom TESZT Festu u Temišvaru u Rumunjskoj s hvaljenom predstavom Eichmann u Jeruzalemu.

TESZT je renomirani Festival koji djeluje kao platforma za kulturnu razmjenu, ali i kao poziv na dijalog s umjetnicima i drugim stručnjacima u tom području te na taj način informira kazališnu javnost o najnovijim dramaturškim izvedbama u kazalištima u regiji.

ZKM će se, prema izboru selektora, s predstavom Eichmann u Jeruzalemu naći na repertoaru s etabliranim nacionalnim kazalištima, kao i onima s nezavisne scene: iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Više o predstavi Eichmann u Jeruzalemu:

Eichmann u Jeruzalemu autorski je projekt slovenskog redatelja Jerneja Lorencija.

Predstava o zlu koje nam ponovno nikad nije bilo bliže i nikad prisutnije, predstava o pogubljenju humanosti kojem svakodnevno svjedočimo, iznesena na scenu u kolektivnoj suigri glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a njihova je izvedba od mnogih kazališnih kritičara proglašena najvažnijim kulturnim događajem 2019. kada je predstava premijerno izvedena.

Kroz vrstu dokumentarističkog teatra Eichmann u Jeruzalemu bavi se najvećim zlom 20.stoljeća nacizmom i holokaustom. Inspirirana je filozofskim tekstom Hannah Arendt  „Eichmann u Jeruzalemu“, dokumentarnim filmom Claude Lanzmanna „Shoah“, knjigom Curzia Malapartea „Koža“.

Glumci ZKM-a (Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher) proučavali su i obilan dokumentaristički materijal sa suđenja Eichmannu, Artukoviću, istraživali  dio arhiva u Jasenovcu te otkrivali i osobne priče o svojim obiteljima kroz proces rada.

Ova emotivno snažna dokumentarističko-izvedbena predstava premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi, nego i istovremenog revizionističkog odnosa prema  hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Predstava je dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje RH, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.