‘Demokracija’ Josifa Brodskog u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta 4. lipnja u ZKM-u

04. lipnja 2022. na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih je DEMOKRACIJA Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića. Predstava je koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta s Novosadskim pozorištem / Ujvideki Szinhaz.

U kancelariji generalnog sekretara komunističke partije neke neimenovane (imaginarne), postsovjetske baltičke zemlje okupilo se društvance – članovi političke vrhuške. Njihovo uobičajeno uživanje u kavijaru, pečenim prepelicama, američkim lubenicama i svemu drugom o čemu normalan građanin te zemlje može samo sanjati, prekida telefonski poziv odozgo, iz Moskve. Kremlj proglašava demokraciju!

Ovako počinje satirična drama „Demokracija“, čiji je autor Josif Brodski na vlastitoj koži iskusio „čari“ komunističkog sistema. Njemu je vrlo dobro bio poznat mentalni sklop partijskih rukovodilaca bivšeg SSSR-a, poslušnika uljuljkanih u vlastite beneficije koje im je osiguravao komunistički sistem. Upravo takvi likovi su se okupili kod u kancelariji “genseca” Bazila Modestoviča. Za njih nema druge alternative nego, kao uvijek, poslušati naredbu te provesti čak i naređenu demokraciju pa šta košta.

“Predstava kreće iz jedne gotovo gogoljevske situacije, naloga, naredbe da je u jedno društvo potrebno implementirati demokratiju. Ta država je utopistička kako oni vole da je zovu, ali i, kako sam Brodski kaže, vrlo autoritarna. Mi svedočimo setu scena, poglavlja na putu demokratizacije jednog društva, a pitanje je da li je to danas moguće u sistemu vrednosti koji je postao amoralan”, rekao je Veljko Mićunović u intervjuu za N1 Srbija.

Prema njegovim riječima, predstava govori „o paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za Dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo. (…) Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna.“

ZKM

Subota, 4. lipnja 2022. u 20,00 sati

Josif Brodski

DEMOKRACIJA

Režija: Veljko Mićunović

Adaptacija: Slobodan Obradović i Veljko Mićunović

Dramaturg: Slobodan Obradović

Glume: Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.

Trajanje predstave: 90 minuta

Nakon predstave Demokracija u foyeru ZKM-a za publiku je organizirano druženje s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave razgovarat će novinar i pisac Srđan Sandić.