Hokejašku sezonu polako privodimo kraju

Autor: Marjan Gašljević

Osvajanjem Prvenstva Hrvatske u hokeju na ledu KHL Sisak postigao je izuzetan uspjeh. Na krilima tog uspjeha, i ako je seniorska sezona osvajanjem prvenstva završena, nastavljena je sezona turnira i natjecanja u kojima nastupaju mlađi uzrasti klubova iz Hrvatske i okruženja.

27., 28. i 29. svibnja u Sisačkoj Ledenoj igra se turnir mlađih kadeta u-13 u kojem nastupa 8 klubova i to: KHL Sisak 1, KHL Sisak 2, Zagreb, Medvešćak Mladi, Mladost,  Beogradski Partizan, Sarajevski Vukovi i Beogradski Igl Crosses.

Obzirom na uzrast hokejaša jasno je da se u ovom uzrastu i turniru igra već vrlo ozbiljan hokej, a imena klubova jamče i kvalitetu igre o što smo se osvjedočili nakon prvih odigranih utakmica. I ako na kraju sezone netjecateljski duh nije splasnuo već naprotiv. Igra se čvrst i žustar hokej s ljepotama koje ovaj sport pruža. Od vrhunskih driblinga, sprintova do fantastičnih, raznovrsnih udaraca na gol i nevjerojatnih obrana ovih, ni malih, ni velikih golmana.

Hokej, na koncu, ne bi bio hokej da na trenutke ne zaiskri među igračima ali, pošto se oni već uglavnom svi dobro poznaju s leda kako iskra frcne tako se brzo i ugasi da bi utakmica završila njihovim međusobnim pozdravljanjima i prepričavanjima tih i onih ljepših trenutaka same tekme i oko tekme. Zanimljivo je da se ti, ni mali, ni veliki, hokejaši tako dobro razumiju i slažu za razliku, često, od roditelja na tribinama gdje se mogu čuti, za sportske priredbe, i vrlo ružnih usklika i „naputaka“.

Turnir ne bi bio turnir da neki od klubova standardno ne „švercaju“ igrače. „I tata mu je velik.“ Pravdali bi se neki treneri i oni s tribina kada zamijetiš  da je nekoliko igrače nekog kluba izrazito odraslije od ostalih. „Radi mira u kući“ običaj je da se ne kontroliraju godišta sudionika a taj dobar običaj neki kojima je pobjeda pod svaku cijenu imperativ i te kako koriste slično onoj priči u Muji koji je igrao džentlmenski poker. Koliko je to loša i neodgovorna praksa govori podatak s nedavnog turnira gdje je slomljena jednom djetetu ključna kost, a dvoje djece je s turnira otišlo slomljene ruke. Trener Iglsa naivno je „priznao“ da ima dvoje igrača starijih nekoliko mjeseci od limita da bi ga „ucijenili“ i morao je te igrače izostaviti iz momčadi. Oni koji mudro šute i mute, nisu, naravno, sankcionirani. Slično nešto kao na vjenčanju „reci sad ili zašuti zauvijek“.

Raduje činjenica da su sisački kadeti KHL Sisak 1 pokazali izvrsnu igru i, konačno, unijeli malo pozitivne agresije. Njihova igra, a nadamo se i konačan rezultat, pokazuje da se u protekloj sezoni dobro radilo i da se možemo i dalje nadati lijepim danima Sisačkog hokeja.

Ekipa KHL Sisak 2 sastavljena uglavnom od igrača Škole hokeja U-11, razumljivo, nije mogla parirati i tri – četiri godine starijim igračima ali je njihovo sudjelovanje prvi put na cijelom terenu pet na pet veliko iskustvo i prilika za učenje. Svakako se treba diviti njihovom pristupu igri i hrabrosti u duelima u kojima su bez straha ulazili u borbu za pak ili poziciju i s zamalo dvostruko višim igračima.

Do poslijepodne se igra još nekoliko utakmica u sutradan u nedjelju je razigravanje tako da svatko može doći pogledati naše mlade nade na djelu, podržati ih uživajući u ljepotama hokeja.

Foto: M. Gašljević