Krivi broj?

Pogledah sjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i Otvoreno. 90% vremena saborski zastupnici nisu sposobni artikulirati što je problem, čast iznimkama, ali tih 10% se vrlo izgubi u kakofoniji nebitnog ovih 90%. 🧐
Nema što premijer niti itko iz izvršnog dijela vlasti(osim uskog dijela definiranog Zakonom) imati broj od ikoga iz državnog odvjetništva. U zakonski predodređenim slučajevima ako i postoji komunikacija, onda to ne može sigurno biti sa privatnih mobitela i mailova, već predodređenih kanala komunikacije (službeni telefon), gdje mora postojati:

 1. Službena zabilješka razgovora
 2. U slučaju indicija utjecanja, treba postojati mogućnost provjere transkripta
 3. Ovo je izuzetno bitno jer u krajnjoj liniji državni odvjetnici su birani većinski u Saboru tj. imamo konflikt posloprimac-poslodavac. Trebalo bi zasada mijenjati način izbora na barem 2/3, tako da bude konsezus i oporbe.
  Drugo, predsjednik vrši javni pritisak na neartikulirani i “transparentni” način na državnu odvjetnicu. Niti javni pritisak predsjednika s pozivanjem ministara na robiju niti privatni pozivi premijera prema državnoj odvjetnici neće unaprijediti demokratske procese u našem društvu. Dva čelna čovjeka 🇭🇷 rade upravo suprotno.

Potrebno je povećati političku neovisnost i demokratske mehanizme- DORHa, SOAe, MUPa i USKOKa ako konačno se želimo riješiti korupcije u našem društvu.

 1. Identificirati problem – 80% korupcije u 🇭🇷 je gospodarska korupcija. Nastaje pri zloupotrebi pozicija prilikom trošenja novca iz 🇭🇷 proračuna.
  Potrošio sam godina i godina istraživanja o korupciji, ali 95% vremena na prikupljanje podataka “ručno” o javnim nabavama, predstečajnim i sl.
  Po Zakonu – ZZPIu svi ovi podaci bi trebali javno dostupni i/ili u strojno čitljivom obliku.
 2. Kadrovska križaljka – maknuti kadrove lojalne političkim strankama koji su zapošljavani za vrijeme HDZovih i SDPovih vlada. Osobe u sustavu moraju biti lojalne Ustavu i Zakonima 🇭🇷, a ne političkim šerifima koji su ih postavili.
 3. Modernizirati metode i školovati kadrove. Pronalaženje gospodarskog kriminala je pronalaženje statističkih uzoraka u prvom koraku, da bi se tek onda napravili izvidi u drugom koraku. Štedi se vrijeme i resursi skoro 10x.
 4. Identificirati osobe i podijeliti stegovne mjere i/ili otkaze za curenje podataka u medije i samim time narušavanje pravnih procesa koji budu upravo zbog proceduralnih greški i odbačeni.

Ako pogledamo index korupcije za 2021 i dalje je status quo. Već je tako 30 godina, rekao bih da je psihološki čak puno gore. Prije se korupcija još i skrivala, danas se sve radi javno i bez obraza.
Ili ćemo se pokrenuti ili ćemo i dalje biti u društvu afričkih zemalja po korupciji, a Namibija i Armenija će nam držati lekcije kako urediti društvo.
Bez uvrede Namibiji i Armeniji.