Počeli su Zibelski derbiji

Autor: Marjan Gašljević

Već su se svi redoviti i povremeni posjetioci i zaljubljenici Sisačkog kupališta Zibel pitali kako to još nije započelo nogometno natjecanje. E, pa, započelo je 5. lipnja 2022. godine, a malo ga je zadržalo meteorološko i travnato zanovijetanje.

Ove nogometne utakmice na kupalištu Zibel su već stara tradicija kupališta u kojoj su se nadigravale generacije Siščana. Inače, igra se za „tko dalje pljune“ a natjecanja počinju u proljeće kada to dopuste vremenske prilike i traju do kasne jeseni, isto, dokle vremenske prilike to dopuštaju. Da se radi o ozbiljnom natjecanju govori činjenica da se sve revno bilježi i, obično, obznani na fešti s kojom se zaključuje sezona. Igra se svaku nedjelju poslije podne pa i u prilikama „kada padaju sjekire“.

U 16.00 sati su na teren istrčali mali nogometaši dvije – tri godine ispod ili iznad deset. Vani je bilo preko 30 celzijevaca što nije male nogometaše omelo da se bore za svaku loptu i poziciju, a sve pod budnim okom trenera popularno znanog kao Beli. Pored toga da pazi na igru Beli povremeno i zaustavi igru da bi ukazao i podučio malce nogometnoj taktici. Igralo se dva puta po 30 minuta na male golove uz tri dodira što ih „tjera“ da beskonačno ne driblaju i napucavaju loptu jer same riječi nemaju prevelikog utjecaja. Beli vodi i računa da podijeli igrače na podjednake skupine a razlikujemo ih po nosiocima ekipa koji su uglavnom uvijek isti.

Pod budnim okom trenera

Poslije „malih“ nogometaša svoju utakmicu 2 puta po 45 minuta odigrali su i „Stari“ protiv „Mladih“. Tu se nema što posebno kazati. Uvijek se igra „na nož“ bez previše pravila ali uz pozornost svih da čuvaju jedni druge i ako neki dueli znaju izgledati opako. Svi ti dečki su, uglavnom, nogometno izgrađeni pa znaju čuvati jedan drugog znajući da je sutra ponedjeljak i da se moraju pojaviti na svojim radnim mjestima ali i da je iduće nedjelje novi derbi. Poveliki broj gledatelja koji se okupi uglavnom navijaju neutralno podbadajući i jedne i druge tipa „nisi zabio jer si bio sam“, i slično. Poslije utakmice svi oni su opet prijatelji koji će zajedno popiti pivo zezajući se na svoj račun.

Navijači su bučni ali nisu opasni

Na ovom Bogom danom djeliću Sisačke ljepote prepunom pozitivne energije zadovoljstvo je iskoristiti lijepo nedjeljno poslijepodne družeći se s dragim i radosnim ljudima zabavljajući se i šaleći. Kupa nam ovaj vikend nije bila naklonjena, mutna se valjala ali ipak dajući dozu svježine. Neki su se ipak odlučili zaplivati pa i moja unuka Luce. Kako i neće, kada je mogla skočiti u Kupu početkom ožujka da neće početkom lipnja.

I na koncu, dopuštam si slobodu, da pozovem Siščane i sve druge drage ljude da svrate na ovo prekrasno mjesto i uživaju u njemu. Dovedite djecu da igraju nogomet, košarku, odbojku u pijesku, badminton jer za sve ima mjesta u igri i ekipi bez obzira na stranačko, vjersko, nacionalno ili bilo koje drugo opredjeljenje. Na Zibelu smo svi jednaki, a kada ih samo jednom dovedete i Beli ih svrsta u ekipu imati će te jedini problem jer će tražiti svake nedjelje za derbi, za sebe, a ni Vama neće biti mrska doza pozitivne energije koja je sasvim besplatna, a čovjeku čuda čini.

Analiza igre
Golmanska legenda Luky
Lopte i igre nikad dosta
Preumorni su i za poziranje