Utjecaj rata na energente

Ruska invazija na Ukrajinu podigla je cijene nafte i drugih roba u mnogim zemljama, a cijene benzina postale su tema rasprave diljem svijeta. Međutim, kako porezi čine veliki dio cijene plina u većini industrijaliziranih zemalja, zemlje koje oporezuju benzin po nižim stopama i dalje će imati niže cijene plina u usporedbi. Jedan primjer za to su Sjedinjene Države.
Europa ima neke od najviših cijena benzina na svijetu. Većina zapadne Europe plaćala je više od 6,00 dolara za galon od 2. svibnja, a neke od najviših cijena naplaćivale su se na Islandu, Finskoj, Grčkoj, Danskoj i Norveškoj. Njemačka je u posljednje vrijeme bila najskuplje veliko europsko gospodarstvo u smislu cijena, jer je galon koštao 7,97 dolara.
Trenutna globalna borba za ekonomski spas od recesije se može izraziti kroz 3 ekonomske varijable: cijena nafte, opća inflacija i kamatne stope.
Cijena nafte je funkcija svjetske cijene, domaće potražnje i ponude, direktnih i indirektnih poreza naa naftu, te svakako marže kompanija. Neke države kontempliraju sa “oporezivanjem viškova” profita naftnih kompanija, ali to će imati zakašnjeli efekt na ekonomiju. Neće imati efekta na trenutne cijene, a nafta kao input proizvodnih procesa drugih industrija će i dalje nastaviti gurati inflaciju gore.
Kamatne stope su drugi problem. FED je korak ispred ECB jer je ranije najavio ciklus dizanja kamatnih stopa, tako da će SAD osjetiti efekte monetarnih politika na smanjenje inflacije puno ranije nego 🇪🇺. Osim ako ne budu ponovo neki šokovi… 😁
Ljeto ćemo preživjeti nekako, ono što me brine je iduća zima. Iskreno se nadam da je EK dobro promislila poteze oko nafte, plina i energetske samodostatnosti, da ne bi morali kao 1929. kidati namještaj da naložimo vatru za grijanje. Potezi u pandemiji su bili lijepi na papiru, a provedba nije bila baš na vrhuncu…
Iskreno, kad vidim kakve su struke osobe u 🇪🇺 parlamentu ispred 🇭🇷 ne uliijeva mi baš preveliko povjerenje. 🇪🇺 djeluje kao koherentna cjelina u smislu političke provedbe, ali korak prije političke odluke je donošenje stručne procjene od eksperta u polju, ne političara. U 🇨🇳 i 🇺🇸 postoji niz think-tankova specijaliziranih za savjetodavni dio. Nažalost 🇪🇺 taj dio nema, tako da su odluke čisto političke i birokratske, ne stručne.

Dejan Kovač