15 orijentalnih glazbala Stipana Kujundzica

U utorak, 14. lipnja 2022. godine s početkom u 17 sati u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se koncert Stipan Kujundžić Orijentalna glazbala II.

Koncert je organiziran u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), a u povodu otvorenja izložbe Stipan Kujundžić – orijentalna glazbala II koje će se održati koje će se održati nakon koncerta 14. 6. 2022. s početkom u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Ilica 13, 1. kat, Zagreb.

Izvođači koncerta Sipan Kujundžić – Orijentalna glazbala II: Stipan Kujundžić (tar i rabab) – autor glazbala, Kruno Carić (rabab), Sunčica Dropulić (kabak kemane), Hrvoje Rupčić (cajón, darbuka i djembe)i Etno ansambl Čipkice. Ukupno trajanje koncertne izvedbe, u stilu slobodne interpretacije, bit će 60 minuta s pauzama i prigodnim uvodnim govorom.

„Stipan Kujundžić oblikovao je 15 odabranih orijentalnih glazbala prema izvornim uzorcima, ali u vlastitoj umjetničkoj interpretaciji njihove forme. Usmjerio se na proučavanje i svladavanje gradbene tehnike odabranih instrumenata te, prije svega, na kiparsko promišljanje njihovog oblikovanja. To je provedeno na iznimno suptilan način, što u konačnici rezultira pojavom vrlo elegantnih objekata skulpturalnih karakteristika. Nedvojbeno je riječ o nadahnutim kiparskim zahvatima, pri čemu je u potpunosti sačuvana temeljna funkcija glazbala, a to je da se na njima može svirati.“ (Mario Beusan, iz predgovora kataloga Orijentalna glazbala akademskog kipara Stipana Kujundžića)