Slika: Loverman, autorice Ambre Garlaschelli / foto: AMZ

Od 15. do 25. lipnja 2022. godine u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6 u Zagrebu održavat će se Cave’s Cave – izložba i popratni program humanitarnog karaktera koji organiziramo u povodu obilježavanja četrdesetogodišnje karijere Nicka Cavea.

Izložbom i popratnim programom Cave’s Cave slavimo četrdesetogodišnju fantastičnu i kontroverznu karijeru Nicka Cavea koja je na višestruke načine oblikovala suvremenu alternativnu ali i mainstream kulturu. Od benda The Boys Next Door (1976.-1978.), kultnih The Birthday Party (1978 – 1983.) preko spoken-word zapisa The Secret Life of the Love Song (1998.), hvaljenog scenarija za film The Proposition (2005.), projekta Grinderman (2008.), dugovječnih Bad Seedsa ili najnovijeg filma This Much I Know to be True (2021.) – sve su to razlozi zbog kojih su kustosi Sanjin Mihelić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Leila Topić (Muzej suvremene umjetnosti) odlučili transformirati Galeriju AMZ u prostor dijeljenog iskustva intrigantnog Caveovog opusa.

Na izložbi izloženi su radovi Ambre Garlaschelli, Marka Meštrovića, Nikole Pjevačevića, Danijela Žeželaj i privatna video arhiva Caveovih nastupa Stražarnog lopova.

Cilj je izložbe i popratnog programa Cave’s Cave, uz Zakladu SOLIDARNA prikupiti novac za Fond „Solidarno s Ukrajinom“, za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i ruskim disidentima koji su sigurnost pronašli u Zagrebu. Usto, otvaramo prostore dijaloga za ljubitelje Caveovog stvaralaštva, naglašavajući ideju da su upravo muzeji mjesta stvaranja novih kolektiva i zajednica vođenih zajedničkim umjetničkim interesima. U slučaju Caveove „špilje“, stvaramo neformalne koalicije istomišljenika povezanih odanošću i razumijevanjem važnosti Caveovog opusa a povodom njegovog ponovnog dolaska u Zagreb.

U srijedu 15. lipnja s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe i najava prijevoda knjige The Sick Bag Song u izdanju Frakture, a koju uređuje Monika Herceg, tijekom kojeg će Caveovu poeziju čitati ljubitelji Caveovog stvaralaštva iz javnog života. S početkom u 21 sat nastupit će Andreja, Rundek & Ekipa “Ftičeki”.Glazbom koja slavi srodnosti između Caveovih melankoličnih balada i „međimurskog bluesa“ pjevačice, trubačice i performerice Andreje Kurelec Košavić uz pratnju Darka Rundeka i njegove ekipe muzičara završit će prvo događanje programa Cave’s Cave.
Play lista by Night Porter (Ex-Jabuka)

U ponedjeljak, 20. lipnja s početkom u 20 sati o Nick Caveu razgovaraju dr. sc. Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor knjige „Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi“ Davor Kristić i književnik Miljenko Jergović. S početkom u 21 sat održat će se koncert Kaj ve. Kajkavski Cave projekt je prijevoda pjesama Nicka Cavea kojeg potpisuje Tomislav Pletenac, kulturni antropolog sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
Play lista by Night Porter (Ex-Jabuka)

U petak, 24. lipnja. 2022. s početkom u 20 sati nastupit će improvizatorski muzički kolektiv Živa voda s obradama Caveovih pjesama.
Play lista by Night Porter (Ex-Jabuka)