POU Hrvatski dom Petrinja

poziva Vas na koncert

HOJSAK & NOVOSEL ft. PERO GALIĆ

u srijedu, 15.6.2022. godine s početkom u 20 sati na Rukometnom stadionu u Petrinji

Program:

 1. Jesen stiže Dunjo moja – tradicijska
 2. Na te mislim – tradicijska
 3. Zapjevala šojka ptica – tradicijska
 4. Ribara starog kći – tradicijska
 5. Aj mene majka jednu ima – tradicijska
 6. Dalmatian Sunrise – Filip Novosel
 7. Hojsak Linđo – Filip Novosel
 8. Bow vs Plectrum – Tihomir Hojsak
 9. Tri rijeke – Opća opasnost
 10. Pobjego sam – Opća opasnost
 11. Kriva si – Opća opasnost

TIHOMIR HOJSAK kontrabasist je novog vala jazz generacije, rođen u Koprivnici 1981. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu (smjer glazbenik teoretičar i smjer kontrabasist), a studentske dane „odsvirao“ je u Osijeku i na Umjetničkoj akademiji diplomirao 2005. godine. Ljubav profesora glazbene kulture prema svom zanatu i kontrabasu nastavlja se 2007. školovanjem na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te 2012. godine stiče magistraturu kontrabasa. Trenutačno radi na osnovnoj školi Borovje te svira u HNK u Zagrebu i uz to aktivno sudjeluje na glazbenoj sceni, u suradnjom s brojnim eminentnim glazbenicima iz hrvatske i inozemne klasične i jazz scene, te nastupima na renomiranim jazz festivalima i kazalištima u SAD, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Litvi, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu. Kao potvrdu dobroga rada, u prosincu 2009. godine, kao voditelj ansambla „Jazz room“ objavljuje CD prvijenac istoimenog naziva s odličnim recenzijama kritičara i glazbenika. 2011. i 2013. godine sa ansamblom Jazziana Croatica dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolja jazz skladba. Drugi samostalni album Tihomir Hojsak Jazz Room quarteta izlazi 2012. godine pod nazivom „Clockwise“ sa odličnim kritikama struke. Od strane Glazbene Unije pet puta je nominiran za jazz kontrabasistu godine. Stalni je član bandova Jazziana Croatica, Zrinka Posavec trio, Zg Double Bass Quartet te voditelj vlastitog ansambla pod nazivom Tihomir Hojsak Jazz Room quartet. 2016. godine osniva duo BOW VS PLECTRUM sa jedinim tamburašem sa jazz diplomom Filipom Novoselom. Duo je pokrenuo novi pravac koji je osigurao preko 70 koncerata godišnje diljem svijeta. Njihov album prvijenac proglašen je najboljim izdanjem za 2016. godinu te je osvojio tro nominacije za diskografsku nagradu Porin. Tokom svoje prve USA turneje Tihomir Hojsak i Filip Novosel dobili su priznanja američkog kongresa i kalifornijskog senata za doprinos američkoj publici svojom turnejom „Sounds of Croatia.“

FILIP NOVOSEL (Slavonski Brod, Hrvatska) jedan je od vodećih tamburaša i inovatora na tamburi svoje generacije. Njegov glazbeni izražaj spoj je hrvatske tradicijske glazbe, jazza, klasične glazbe, s vidljivim utjecajima glazbe drugih naroda južne i istočne Europe. 2011. godine postao je magistar glazbene pedagogije na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu na temu Tambura i tehnike sviranja tambure u jazz glazbi., dok 2013. godine diplomira cum laude na prestižnoj The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, čime se upisao u povijest kao prvi diplomirani jazz tamburaš. 

Tijekom studija u Zagrebu zajedno s kolegom Petrom Ćulibrkom (klavir) osniva Novosel&Ćulibrk duo te kvartet Corona, prve glazbene skupine ovakvog instrumentarija koje su za svoj glazbeni jezik izabrale jazz. Valja istaknuti da je kvartet snimio  CD pod nazivom Live in Slavonski Brod te nastupio na prvom Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju kao predgrupa Georgeu Bensonu. U to vrijeme Novosel pohađa mnoge jazz seminare no ključan je bio onaj u Bassano del Grappa na kojem  Filip osvaja stipendiju i direktan upis na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku u konkurenciji od 60 polaznika iz cijele Europe.

Za vrijeme dvogodišnjeg studija u New Yorku Novosel je imao priliku učiti od glazbenih velikana kao što su Reggie Workmann, Vic Juris, Peter Bernstein, Samir Chaterjee, Yosvany Terry i mnogi drugi. S jednim od svojih profesora, virtuozom brazilske gitare Richardom Boukasom osniva duo s kojim snima i CD/DVD Live at St. Michael’s te nastupa u brojnim jazz klubovima u New Yorku. No najvitalnija glazbena suradnja je ona sa mladim slovenskim bubnjarom i kompozitorom Žanom Tetičkovičem, s kojim formira kvintet Balchemy. a valja istaknuti nastupe u SAD-u, Sloveniji i Švicarskoj. Kvintet Balchemy nagrađen je kao pobjednik na natjecanju studenata u istaknutom američkom jazz časopisu Downbeat u kategoriji small jazz combo čime Novosel postaje prvi tamburaš nagrađen od strane ovog uglednog jazz časopisa.  Također, Novosel je bio i finalist natjecanja Herb Alpert – young jazz composer award u veljači 2014. u organizaciji ASCAP-a, najvećeg skladateljskog društva u Americi.

Nakon studija Novosel živi na realciji Hrvatska – SAD te nastupa s mnogim glazbenicima, a izdvajaju se Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Olli Soikkeli, Kruno Spisic, Ismail Lumanovski te razni ansambli poput TO HRT-a i Hrvatski Tamburaški Orkestar (100 tamburaša) u kojem ima status soliste i skladatelja/aranžera. Trenutno je najaktivniji kao član dua Hojsak & Novosel (Bow vs Plectrum) kojeg čini zajedno s virtuozom kontrabasa, Tihomirom Hojsakom. U travnju 2016. duo izdaje album Bow vs Plectrum, a temeljem tog albuma obišli su SAD, nastupajući u uglednim svjetskim dvoranama kao što je The Kennedy Center u Washingtonu. Na ovoj turneji Novosel i Hojsak dobivaju posebna priznanja od američkog kongresa i kalifornijskog senata za promicanje hrvatske kulture u Americi. U studenom 2017. izdan je njihov drugi album

Strings Only u suradnji sa gudačkim orkestrom Zagrebačke filharmonije. Album postiže zavidne kritike struke i publike, a mediji ih prepoznaju kao novi hrvatski kulturološki brend. Duo ostvaruje nastupe diljem Europe i svijeta, a nerijetko nastupa i na važnim diplomatskim događajima poput 25. obljetnice diplomatskih odnosa između SAD-a i RH ili predsjedanja RH Vijećem EU. Svoj treći album Perle izdaju u suradnji s Gibonnijem, koji im nakon proteklih 6 nominacija donosi nagradu Porin i to za najbolju instrumentalnu izvedbu za pjesmu Divji cvit u suradnji s Vlatkom Stefanovskim.

Osim kao izvođač, Filip Novosel bavi se i pedagogijom te je trenutno zaposlen kao profesor tambure u Glazbenoj školi u Novskoj. Najveće uspjehe ostvario je s učenikom Markom Martinovićem koji je 2016. bio hrvatski predstavnik na Euroviziji za mlade umjetnike u Kolnu i nastupio u finalu te time postao prvi u povijesti ovog prestižnog natjecanja koji je nastupio svirajući tradicijski instrument. Također, Novosel djuluje i kao vanjski suradnik – viši predavač na Akademiji za umjetnost u Osijeku.

Novosel je prepoznat kao i marketinško lice te zastupa tambure S. M. Gilg – najstariju radionicu tambura u Hrvatskoj, te AER pojačala – vodeći proizvođač pojačala u svijetu za akustične instrumente. 

PERO GALIĆ je hrvatski pjevač i frontmen slavonske rock grupe Opća opasnost. Bend se jedno vrijeme povukao sa scene, a Pero Galić je tada nastupao kao vokal bosansko-hercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode. Na glazbenoj sceni je od 1992. godine. 1992. godine sa Slavenom Živanovićem Žižom osnovao bend Opća opasnost. Pridružili su im se Eugen Nemet na bubnjevima, Silvio Soljačić i Igor Kolić na gitarama te Ivan Nol na bas gitari. Pero Galić se 2002. godine prvi put u javnosti pojavio kao novi pjevač grupe Divlje jagode, iako je još 2000. godine počeo raditi s njima na materijalu za novi album. Album “Od neba do neba” objavljen je 2003. godine, a posebno se izdvojila skladba “Marija”, koja je postala veliki hit. Iako se Opća opasnost bila povukla sa scene, bend se nikada nije raspao pa su 2002. i 2005. godine odradili nekoliko nastupa.

Uz stare fanove koji su im ostali vjerni, broj obožavatelja Opće opasnosti počeo je rasti pa se sastav opet okuplja 2008. godine. Te su godine u Osijeku nastupili kao predgrupa sastavu Whitesnake i tako najavili svoj povratak na scenu.

Pero Galić je suosnivač i frontmen jedne od najpoznatijih hrvatskih rock grupa – Opće opasnosti. Uz brojne hitove, koncerte i glazbene nagrade, ostat će upamćeno da je Opća opasnost nastupila kao predgrupa Whitesnakeu, Bon Joviju i Davidu Coverdaleu na njihovim koncertima.