U Hrvatskom Čuntiću pjevalo se nebeskom zaštitniku: Sveti Antune čuvaj nas, zagovaraj i brani nas!

Novinar: Antun Petračić

Jajčinović, Vukičević, Kovačević, Lovreković, Jandrić, Mrmić, Prečanica, Osić, Radošević, Marković, Filipec… glavna su prezimena starosjedilačkih obitelji s adresama i podrijetlom iz Hrvatskog Čuntića, središta župe sv. Antuna Padovanskog, u petrinjskom dijelu Banovine.

Ljetni spomendan nebeskog zaštitnika svečano je (pro)slavljen cijeli ponedjeljak, 13. lipnja, a uz  domaće Čuntićane u vjersko i svjetovno uključili su se i Hrvati iz ostalih okolnih sela po Banovini: Kraljevčana, Dragotinaca, Prnjavora, Peckog i Donje Mlinoge. I njima je  crkva s franjevačkim samostanom „Sveca cijeloga svijeta“ na vrhu čuntićkog brda također glavno župno duhovno mjesto, a na dvije dnevne svete mise došli su hodočasnici iz susjedne župe sv. Bartola u Hrastovici, triju gradskih crkvi Petrinje, iz Siska, Zagreba i još dalje.

Već po tradiciji, Čuntičani su posebno očistili, uredili i okitili okućnice i okoliš cijelog sela, ulazne dvorišne vratnice  širom  otvorili za blisku rodbinu i goste pristigle na njihovo ljetno Antunovo. Na njegovu smiraju, poslije dvije godine prekida zbog pandemije koronavirusa, sada su opet nastavljeni Antunovski folklorni susreti prijateljskih KUD-ova.

Oba blagdanska euharistička slavlja, podnevno i popodnevno, predvodio je i vrlo nadahnuto propovijedao mladi franjevac Ivo Janjić, duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda za Zagrebačko područje, u kojem već godinama vrlo učinkovito mjesno bratstvo muškaraca i žena pri FSR djeluje upravo u ovoj župi.

Prijepodne se na misi molilo za brzi oporavak nakon operacije u Zagrebu i ponovno puno dugog zdravlja upravitelju ove župe  fra Petru Žagaru, čija  su ustrajna želja i volja nadjačali postoperativne bolove za bezuvjetni dolazak i osobnu nazočnost popodnevnoj, drugoj  blagdanskoj svetoj misi. Na njoj su, u duhu tradicije štovanja ovog sveca –među inima i zaštitnika djece – blagoslovljeni najmlađi naraštaji i cvjetovi ljiljana, simboli čistoće koju  je posjedovao sv. Antun Padovanski.

U prepunoj crkvi prijepodne je nazočila i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, a popodnevnom misnom slavlju pribivao je zamjenik sisačko -moslavačkog župana Mihael Jurić, koji je ujedno otvorio 17. Antunovske susrete KUD-ova, s nastupom tri gostujuća društva ispred glavnog ulaza u župnu crkvu.

Ovu manifestaciju organizirao je mjesni KUD Čuntićanka, pod  pokroviteljstvom Grada Petrinje, a uz najbliže susjede i redovite sudionike ove priredbe KUD Hrastovička gora iz Hrastovice, prvi puta doputovali su ovdje svirati, pjevati i plesati članovi Udruge prijatelja kulture Vlado Dolenec iz Koprivničkih Brega i KUD–a Brezovica, kraj Zagreba. Povezanost s Podravcima i Turopoljcima počela je njihovim donacijama – pomaganjima ove župe, poglavito KUD-a Čuntićanka, nakon katastrofalnog petrinjskog potresa.

 – Za nesebično pomaganje s velikodušnom humanitarnom pomoći u danima potresa, zato vam sada želim kazati „Veliko hvala, dragi prijatelji!“- pozdravljajući goste rekla je predsjednica KUD Čuntićanke Katica Radošević.

Sva tri izvođača Antunovskih susreta 2022. pokazala su tradicionalni folklor i kulturnu baštinu svojih  krajeva.

Uz veliku organizacijsku obvezu za 13. lipnja, KUD Čuntićanka tijekom cijelog blagdanskog župskog dana u blizini crkve držao je  otvorenim posebni izložbeno-prodajni štand  s predmetima i suvenirima  zapaženih  kreativnih aktivnosti  zaštite i očuvanja pučke tradicije, običaja, odjeće i folklora ovog dijela Banovine.  

Što je izrađeno zajedničkim kućnim radom, pa sada pokazano i ponuđeno javnosti, otrgnuto iz zaborava i namijenjeno budućnosti za nezaborav, naknadno ćemo u zasebnoj priči PS-Portala.