Hrvatsko tržište bogatstva

U periodu 2008. do 2018. 🇭🇷 se nalazi u 20 najlošijih nacionalnih tržišta bogatstva na svijetu, s padom od 6%. Ovo dosta govori o smjeru u kojem idemo…🧐
Svako tržište bogatstva izračunava se iz zbroja pojedinačne imovine unutar jurisdikcije, računajući vrijednost gotovine, imovine, kapitala i poslovnih interesa u vlasništvu ljudi u zemlji. Baš kao i druge vrste tržišta, bogatstvo može rasti ili se smanjivati tijekom vremena.
Nakon financijske krize 2008. europske nacije zabilježile su vrlo mali rast tijekom proteklog desetljeća, ali je mediteranska regija bila posebno teško pogođena. Zapravo, osam od 20 najlošijih tržišta bogatstva tijekom posljednjeg desetljeća nalazi se uz obalu Sredozemnog mora, uključujući i 🇭🇷. Očiti signal je usmjerenost na turizam i nedostatak novostvorenih vrijednosti u visoko-vrijednim industrijama.
Kina 🇨🇳, naši dragi drugovi komunisti rasturaju, a kako i ne bi kada im naši domaći komunist plaćaju da nam grade mostove i infrastrukturu po 🇭🇷. 🤣
Nekada smo mi gradili po zemljama trećeg svijeta, danas Treći svijet gradi nas. Ne Prvi ili Drugi, već Treći.
Jedan od glavnih razloga rasta Kine zadnjih 30 godina je upravo liberalizacija tržišta, koja su omogućila globalne uspjehe. Znači pustili su da cijene i količine određuje globalno tržište, a ne Partija.
Drugo, iskorstili su ogromnu količinu direktnih stranih ulaganja u svoju koristi, kada su strani ulagači htjeli nižu cijenu rada.
Mnoge studije pokazuju i povratnu spregu tog uspjeha, a to je da su regije s direktnim stranim ulaganjima imale povećanje životnog standarda za nekoliko puta nego druge regije i postale hubovi budućeg razvoja.
S druge strane, 🇭🇷 povećava političku i državnu kontrolu u cilju ne opće dobrobiti, već privatnih i interesa pojedinih grupa. Veća kontrola, veći porezi, veći državni aparat….
Ako su najveći komunisti svijeta 🇨🇳 shvatili da moraju promijenit modus operandi ako žele ubirati plodove globlizacije, kako mi to ne možemo shvatiti…🤔
Eno, Emil Tedeschi zagovara uvoz Tibetanaca i Filipinaca…
Nemam ništa protiv tog poteza, jer mi realno nemamo radne snage i prijeti nam kolaps sustava u dogledno vrijeme.
Samo… gdje si bio ti moj Emile, da digneš glas protiv politika koje su raselile 1 miliijun Hrvata u zadnjih 30 godina?
Nemojte da ti Tibetanci i Filipinci završe sa partijskim iskaznicama, pa da budu “uredni glasači” svake izbore, kao i oni koje dovozimo autobusima zadnjih 30 godina.
Ali nema straha od ovih događaja, Tibet i Filipini su poznate demokracije gdje građani shvaćaju i žive svoje slobode, zato vjerojatno i dolaze na bolje tj. u 🇭🇷.
Mi 30 godina izvozimo slobodu, a uvozimo poslušnike zato propadamo…😇

Dejan Kovač