Vidovo u Strašniku: Doniran i blagoslovljen kip sv. Vida „putokaz je prema Bogu“

Novinar: Antun Petračić

U prvu nedjelju odmah poslije blagdana sv. Vida, u petrinjskom selu Strašniku uobičajila se proslava nebeskog zaštitnika toga naselja, a tradicionalna glavna godišnja svečanost ovog vikenda označena je i posebnim događanjem.

Organizaciju cjelokupnog programa sv. Vida umjesto neaktivnog Mjesnog odbora preuzela je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Strašnika, čiji su agilni članovi ispred ulaza u seosku kapelicu sv. Šimuna i Jakova montirali novu metalno-limenu nadstrešnicu i pokraj postavili obnovljeni visoko drveno raspelo. 

U takvom novom otvorenom prostoru, uz domaće nastanjene ljude i pridošle  podrijetlom iz ovoga sela, uključujući i uočeni obećavajući dječji podmladak više uzrasta, blagdansku svetu misu uz župnika svetišta Majke Božje Gorske don Paška Glasnovića, predvodio je i propovijedao vlč. mr. Ivan Grbešić, duhovnik-odgajatelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu u Zagrebu. Iako gost-svećenik, blizak je ovom selu, jer su  mu baka i djed podrijetlom  Strašničani. 

Mladi svećenik vodio je i molitvu uz spomenik u središtu sela za 50 mještana poginulih u Drugom svjetskom i osmero u Domovinskom ratu. Ispod triju dugačkih crnih mramornih ploča s uklesanim imenima svih žrtava u dvije vojne, vijence, cvijeće i svijeće stavilo je više izaslanstava članova obitelji iz Strašnika, braniteljskih udruga i Grada Petrinje, kao i prijatelji iz Slavonije, posebno Grada Otoka.  

Od tamo je Antun Tonča Ferbežar, kipar umjetnik, ratnik-dragovoljac, 70 postotni invalid Domovinskog rata, član HVIDRA Vukovarsko-srijemske županije, priznati i poznati umjetnik s bezbroj skupnih i samostalnih izložbi, među kojima i onih u inozemstvu. Autor je unikatnog  kipa sv. Vida, iz slavonske hrastovine izrađenog ove godine u Otoku, sredinom svibnja dovezenog i predanog mještanima Strašnika, a sada za Vidovo prvi puta javno predstavljenog i blagoslovljenog. 

– Nakon potresa na Banovini saznao sam da je Strašnik bio u epicentru i  najviše nastradao, pa sam odlučio napraviti sv. Vida. Ako mi dragovoljci i branitelji nismo složni kada je nevolja i ako prvi ne pomažemo, tko će onda? U teškim trenucima mi moramo cijelo vrijeme biti jaki i uvijek složni, uvijek si pomagati i uvijek ići dobrom namjerom, punim srcem i ljubavlju – o namjeri i poticaju svoje donacije kazao je Antun Tonča Ferbežar.      

U otkrivanju drvenog spomenika, kojem je od sada trajno mjesto u unutrašnjosti kapele u Strašniku, sudjelovao je i zamjenik gradonačelnice Petrinje dr. Ivan Prskalo, zahvalio svima koji su došli, uveličali ovo slavlje, a osobito donatorima za kulturno obogaćivanje Grada Petrinje i ovog mjesta..

Mnogo riječi zahvale nije štedio ni najodgovorniji za ovu svečanost, Mato Golubović, predsjednik UHBDR Strašnika, koji je najzaslužnijima za nove trajne seoske vrijednosti oko kapele sv. Šimuna i Jakova  i kip sv. Vida uručio zahvalnice njihove udruge.

– Danas sam ovdje sa zamjenikom gradonačelnice razgovarao o našoj ideji pokretanja likovne kolonije u Strašniku, ovakvu manifestaciju podržava i  dobrotvor Antun Ferbežar, osobno bi također rado došao na prvu, a Strašnik dobio posebnu kulturnu vrijednost i vidljiviji značaj – rekao je Mato Golubović.

Predvoditelj nedjeljnog misnog slavlja Ivan Grbešić podsjetio je: „Od kada sam u ovom selu  nismo imali kip sv. Vida, zato hvala ti Bože za našeg Tončija, hvala za njegov dar, za njegovu ljubav i hvala što se nije umorio. Gledano očima Božjim, sve što je napravljeno dobroga bit će  vječna plaća na nebu. To uvijek ima cilja, uvijek ima smisla. Neka ovaj kip bude putokaz do Boga, svi se molite Isusu“:

Novi jedinstveni spomenik sv. Vida iz izvorne slavonske hrastovine, 1,5 metar visok i potežak, oblikovan u liku mladića mučenog u kotlu s vrućim uljem, pokraj sa psom, a granom palme  i pijetlom u rukama, nakon slavlja zaštitnika sv. Vida vraćen je u kapelu Strašnika. 

Crkvica je to ispod razgranatih i sada u lipnju mirišljavih cvjetova velikih stabala lipa, na uzvisini središta sela, povrh društvenog doma na kojoj se vijorila zastava Udruge hrvatskih branitelja, u blizini spomenika sjećanja na veliki broj obje ratnih žrtava Strašničana.

Prva susjeda svemu ovome je 72-godišnja Ljubica Horvatić, u potresu oštećene kuće pa u očekivanju obnove živi u kontejneru. Zajedno sa svojim najbližima s dvorišnih vrata i preko  ograde pratili su misno slavlje i potom pučko veselje, što je također tradicija ovakvih seoskih svečanosti. Taj dio nedjeljnog Vidova nosio je nadaleko znan band Kupska zvona, a lovački gulaš iz kotla od 100 litara za objed svih ljudi skuhala  je ekipa domaćih predvođena Tomislavom Stanićem.