22. lipanj

22. lipanj dan je neraskidivo vezan uz Sisak i povijest našeg grada.

Danas Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnivanje Prvog partizanskog odreda u Brezovici, u slavu ljudi koji su imali hrabrosti te davne 1941. ustati protiv nacističke Njemačke i reći glasno ne jednoj supersili toga vremena kojoj se predala gotovo čitava Europa. Odredom je zapovijedao Vlado Janić Capo, a jedan od pripadnika Odreda bio je Janko Bobetko, čovjek koji je pisao Hrvatsku povijest.

22. lipnja 1593. zbio se događaj koji je zlatnim slovima upisan u povijest naše zemlje: pod zidinama Starog grada Siska zaustavljena je i poražena Turska vojska, ondašnja svjetska velesila. I tada je šačica odvažnih stajala na braniku Hrvatske, odlučnih u svojoj namjeri da obrane svoj dom od premoćnog neprijatelja.

Skoro na isti dan 50 godina poslije te sudbonosne 1941. godine, 23. lipnja 1991., postrojavanjem na ORA-i u Sisku osnovana je prva dragovoljačka postrojba Hrvatske vojske, 57. samostalni bataljun pod zapovjedništvom Ante Bobetka, koji će poslije spajanjem s 120. brigadom, MPOAD-om i vojnom policijom Sisak postati 57. brigada HV „Marijan Celjak“ Sisak, dobivši ime po poginulom dozapovjedniku SAMB-a Marijanu Celjaku. Treba li uopće nekoga podsjećati na hrabrost pripadnika postrojbe koji su sve vrijeme, od početka do kraja Domovinskog rata, proveli na prvoj liniji bojišnice.