Neće narod da radi u RH

Neće narod da radi u 🇭🇷, ovo je jasno kao dan…🇭🇷 je u 2021. prva u 🇪🇺 po % osoba van radne snage tj. koji aktivno ne traže posao. Čak 53% ne traži posao! Ovo je duplo više od % za cijelu 🇪🇺 koja je na 26.3%!😱
Vidim po portalima da se u komentarima napadaju poduzetnici koji su se izjasnili da nema radne snage. To vjerojatno netko od ovih 53% koji ne traži posao, ima vremena za tipkanje po Facebooku. 😁
No, svaki novčić ima dvije strane – osnovno pitanje je zašto je tako velik taj postotak?

 1. Plaće su male. Kao što sam analizirao veliki broj puta, 🇭🇷 ima jedan od najlošijih životnih standarda u 🇪🇺. Plaće na 75% prosjeka, a cijene hrane gotovo u prosjeku.
 2. Plaće moraju rasti kod nas. Jedini način koji vidim, jer % rasta koji je potreban ne dolazi od poslodavaca, je smanjenje poreza na dohodak. Trebali smo davnih dana alocirati veliki dio radnika iz državni/javni u privatni sektor. Tu se ostvaruju uštede za smanjenje poreza i stvar dodatna radna snaga. Samo ne rješavamo problem, jer bi nam postotak osoba koji ne traže posao onda mogao skočiti na 70%! 😁
  Rast plaća! Rast plaća! Rast plaća!
  Država i poslodavci moraju djelovati kao socijalni partneri i oboje trebaju imati zajednički doprinos u ovome. Dio kroz smanjenje poreza, a dio kroz povećanje realne plaće na tržištu.
  Vrlo vjerojatno nam ide nova recesija, ako se ovo dogodi. Vidit ćete puno gori odljev radne snage nego u prošloj recesiji.
  Onda svi možemo ključ u bravu.
 3. Imamo dosta visok pototak sive ekonomije.
 4. Moralni aspekt socijalnog pripadanja. Partijska knjižica u 🇭🇷uz dobivanje posla, nažalost jamči i brži napredak u karijeri. Pita se 🇭🇷 građanin – zašto da se ja trudim kada se uspjeh u 🇭🇷 “kupuje” preko veze? To djeluje dosta demotivirajuće na dio osoba koja misli da je rad i zalaganje dovoljno za uspjeh.
  Ovo je nešto na čemu ćemo raditi još dugi niz godina.
  Sve dok rad, zalaganje i obrazovanje ne dođe ispred partijske knjižice mi kao društvo nećemo ići prema naprijed.😇
  Radio sam u puno država svijeta 🇺🇸🇩🇪🇨🇿🇭🇷 i jedini razlog zašto sam bio uspješan je što nisam tražio poseban tretman niti sam se uspoređivao (plaće) s drugima. Uvijek će biti boljih i lošijih od vas.
  Radi brate mili, ne filozofiraj o promjenama, a s vremenom će doći zasluge i benefiti. Neće doći benefiti ako nas 53% čeka promjene “s neba” ili od Vlade koje nikad neće doći. Najbolji način promjena je participiranje na aktivan način u društvenim promjenama.
  Na kraju dana, ako se stvari ne budu mijenjale. Put pod noge.
  🇪🇺 u naredih 5 godina će trebati oko 8 milijuna radnika tj. dvije 🇭🇷.
  Široko ti polje.😇 – Dejan Kovač