Gradilište Prve Osnovne škole Petrinje: Mađari zabetonirali dvije dvojezične povelje-alampokmány, s dvodržavnim crveno-bijelo-plavo-zelenim trobojnicama

Autor: Antun Petračić

Po debelom sloju čvrsto nabijenog drobljenog kamena kremenca, lokaciji buduće nove Prve osnovne škole Petrinja, građevinarci su bijelom bojom označili vodoravne konture osnovnog, početnog „putokaza“ svoga  posla i stavili okomite tzv. nanosne skele, za jedan  od najvećih zahvata u post potresnoj obnovi Petrinje. Novo školsko zdanje u središtu grada, nasuprot stare pučkoškolske zgrade iz 19. stoljeća potresom načete i rastresene, gradi se od početka – početaka.

Glavni ulagač je Republika Mađarska, a na mađarskom i hrvatskom jeziku dvije povelje za povijest  na prigodnoj svečanosti  stavljene su u temelje 1. lipnja 2022.

„U povodu polaganja kamena temeljca nove zgrade Prve osnovne škole Petrinja, čiju je izgradnju potresom pogođenoj Petrinji i njenim stanovnicima darovao mađarski narod, za vječni spomen položena je ova povelja….Plemenitom darom mađarskog naroda omogućeno je djeci Petrinje obrazovanje u modernoj i sigurnoj školi… U teškom trenutku pružila je bratsku ruku pomoći Mađarska ekumenska humanitarna organizacija…

A magyar nep adománya Petrinja gyermekei szamara, az oktatas egy korszen és biztonsagas epűletben teszi lehetőve… dijelovi su tekstova dviju identičnih dvojezičnih povelja-alampokmány. 

Potpisali su ih zamjenik sisačko moslavačkog župana Mihael Jurić (umjesto tada bolesnog župana Ivana Celjaka) i predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije Lászlo Lehel. Uz njih dvojicu, obje povelje okićene crveno-bijelo-plavo-zelenim trobojnicama Hrvatske i Mađarske u istom metalnom valjku položili su zajedno još Miklós Soltész, državni tajnik za vjerske i etičke odnose u Uredu predsjednika mađarske Vlade i Vesna Šeperac, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u tome ministarstvu.

Odmah potom, iz tvrtke Mega logistic, nositelja građevinskih radova, povelje su zabetonirali mađarski radnici Bence Kovács, Péter Hóman, András Bakter i József Pintér, a na početku prigodne svečanosti generalni direktor ove tvrtke Luká Geszi naveo je kako su svojim poslom razgranati i iskusni u 15 država, među kojima pet godina i u Hrvatskoj.

Na 5500 m2 korisne površine ovdje će izgraditi modernu školu na tri etaže s 20 učionica i svim drugim popratnim prostorijama, također uz nju sportsku dvoranu i vanjsko igralište. Vrijednost radova je 25 milijuna eura, a okončanje najavljeno do rujna 2023.

Na našem području Mađari također financiraju obnovu župnu crkvu u Žažini, a ovo ljeto organizirat će drugi po redu odmor petrinjske djece na njihovu jezeru Balaton.

I s novim petrinjskim objektom upravljat će Sisačko moslavačka županije, koja je osigurala gradilište  u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja građenja, a u suradnji s ministarstvom opremit će novo zdanje. Nakon planirane obnove oštećene  dosadašnje Prve OŠ, prema ovomjesečnom izvješću za javnost iz SMŽ, tu bi svoje mjesto trebali dobiti Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja  i Odsjek u Petrinji Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska.

Nova „mađarska“ škola nalazit će se na mjestu bivše tzv. stare tvornice Gavrilović, a zbog posebnosti i specifičnosti terena, uklanjanja velikih, duboko ukopanih i jakih betonskih  temelja, odužila se  osnovna priprema novog gradilišta. Radovi nisu počeli ni nakon polaganja kamena temeljca s poveljama na dva jezika, jer je u 20 dana ovog mjeseca na rubu gradilišta trajala zahtjevna tehnički složena asanacija duboko ukopanog bazena punog zgusnutog mazuta zaostalog još puno prije Domovinskog rata. 

Kada je iz nekada uzurpiranog dvorišta obitelji Werft na Radićeom trgu broj 2. uklonjen taj teret  naslijeđen iz „Mikelićeve i ranije ere“, ocrtane su oznake temelja nove petrinjske škole budućnosti.

„U vrijeme kada je župan Sisačko moslavački Ivan Celjak, a gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, počela je gradnja nove zgrade u potresu teško oštećene Prve osnovne škole Petrinja“ također je ostalo zapisano u betonom zalivenoj vremenskoj kapsuli.   

Već znamo iz iskustva  da će najveći i najčešći neslužbeni „nadzornik“ novog gradilišta biti prvi susjed s istočne strane, Trga Stjepana Radića br. 5, umirovljenik Zdenko Korečić iz „crvene“ potresom označene kuće hrastovačko-petrinjske obitelji. Prvog dana ovog mjeseca, taj vitalni Petrinjac, s tek nekoliko dana do punih 86 godina (rođen je 2. VII 1936.) iz najvišeg dvorišnog tavanskog prozora svog oštećenog krovišta pozdravljao je polaganje kamena temeljca.

– Gledat ću gradnju, a kada se dovrši iduće godine, bit ću radostan i sretan kao svako ono dijete koje će pohađati novu školu – veli Zdenko Korečić.