Tri mladomisnika iz triju petrinjskih župa: Vlč. Marijo Stanković, fra Marko Ćosić, don Sanjin Jurić

Novinar: Antun Petračić 

Katolička zajednica Grada Petrinje u ovom mjesecu lipnju 2022. ojačana je za tri nova mlada svećenika, a dolaze iz matičnih  crkvi  Preobraženja Gospodnjeg na Slatini, Sv. Ivana Pavla II u Ulici Gromova i Sv. Lovre, s Trga dr. Franje Tuđmana (Strossmayerova šetališta).

VELEČASNI DARIJO STANKOVIć: U novosagrađenoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u petrinjskom predjelu Slatina, 19. lipnja  mladu misu služio je vlč. Darijo Stanković, rodom iz župe sv. Mihovila arhanđela u Gradacu na Moru (Makarska), a u Petrinji dvije godine proveo kao đakon. Na početku mladomisničkog slavlja njegov mentor, upravitelj župe Damir Ceković, blagoslovio je  novu svečanu misnicu koju su vlč. Dariju darovali župljani, a dio gostiju, iz KUD-a  Čuntićanka, Hrvatski Čuntić,  odjenuli su  i svoju narodnu nošnju s Banovine.   Svećeničko mu je geslo „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas!“, a sada je već  župni vikar (kapelan) crkve  Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku. Imenovao ga je sisački biskup mons. Vlado Kosić, koji je nazočio ovoj mladoj misi, kao i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

FRA MARKO ĆOSIĆ: U novoj gradskoj školsko-sportskoj dvorani pri OŠ Mate Lovraka  na Senjaku od  nedavnog otvorenja službene utakmice i nadmetanja imali su rukometaši-ce, odojkaši-ce, košarkaši, malonogometaši, hrvači, mažoretkinje, proglašeni su sportaši 2021. godine, svirali, pjevali i plesali KUD-ovi… a ove nedjelje 26. lipnja cijela dvorana s svim gledalištem dva sata  postala je – crkva. Matično župno svetište Sv. Ivana Pavla II bilo je premaleno  za mladu misu fra  Marka Ćosića, rođenog 1995., osnovca škole Mate Lovraka, s roditeljskim  domom u nedalekoj  Malinovoj ulice, iz  koje je kroz Vatrogasnu ulicu  prolazila   dugačka slavljenička  procesija. Novi svećenik- franjevac za geslo je uzeo „Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim!“, a s propovjedaonice ga je prvi pozdravio fra Dragan Grizelj, dvojni upravitelj, ove petrinjske i još hrastovičke župe sv. Bartola. Mladomisniku i roditeljima-rodbini podrijetlom iz Banja Luke, u goste su došli brojni mladi i odrasli, među inima i članovi crkvenog zbora Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Kloštra Ivanića, koji su iznijeli  cijelu  glazbenu izvedbu svetog liturgijskog slavlja. Fra  Marko Ćosić odlazi u župu Presvetog Trojstva u Karlovcu, odakle pak za župnika Hrastovice i sv. Ivana Pavla u Petrinji  dolazi fra Mate Bašić (ovih dana poznat u javnosti  po upornom zvonjenju crkvenih zvona protiv olujnih oblaka).  Fra Dragan Grizelj  imenovan je za poglavara-gvardijana samostana u Varaždinu i uskoro  će se misama zahvalnicama  oprostiti  od  župljana sv. Bartola, među  kojima je proveo zadnje tri godine i nešto kraće vrijeme  u župi sv. Ivana Pavla II., kazao nam je osobno za PS portal nakon nedjeljnog misnog slavlja fra Marka Ćosića.

DON SANJIN JURIĆ: U župnoj crkvi sv. Lovre  u nadolazeću subotu 2. srpnja 2022. u 11 sati, uz prethodne tri večeri duhovne priprave, slijedi i treća mladomisnička katolička svečanost Petrinje. U matičnoj crkvi, uz koju je ponikao, službu Božju vodit će don Sanjin Jurić, član  Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. To je rimokatolički crkveni red kojeg je 18. prosinca 1859.  utemeljio sv. Ivan Bosco. Redovnicima, nazvanih salezijancima, osnovno je poslanje (karizma) kršćanski odgoj adolescenata i mladih, osobito najsiromašnijih i napuštenih. Ovaj red djeluje na svim kontinentima, u 130 zemalja, organiziranih u 96 provincija u osam svjetskih regija.

Don Sanjin Jurić lani u lipnju za đakona je proglašen u Torinu, o čemu je IKA Zagreb izvijestila ovim tekstom: Član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca don Sanjin Jurić po polaganju ruku i posvetnoj molitvi umirovljenog torinskog pomoćnog biskupa Guida Fiandinija zaređen je za đakona u bazilici Marije Pomoćnice krščana. Uz don Sanjina Jurića zaređena su još osmorica mladih salezijanaca iz različitih dijelova svijeta (Italija, Nigerija, Indija, Bjelorusija).Geslo đakonskog ređenja bilo je „Služite Gospodinu u veselju.“ Don Sanjin Jurić rođen je 28. listopada 1994. u Zagrebu, a prije odlaska u Međubiskupijsko sjemenište na Šalati u Zagrebu, živio je s obitelji u Petrinji. Životni put odveo ga je k salezijancima, među kojima je nastavio svoju formaciju. Nakon novicijata u Genzano di Romi, položio je prve redovničke zavjete 8. rujna 2014. Zatim je uslijedio dvogodišnji studij filozofije u Rimu, dvogodišnja pedagoška praksa u Rijeci i Zagrebu te studij teologije u Torinu. Krajem kolovoza 2020. položio je doživotne zavjete. Uoči đakonskog ređenja, uspješno je završio teološko obrazovanje, stekavši akademski naslov magistra teologije.

Novi svećenik, kojem se naveliko priprema  mlada misa iduće subote, ove je nedjelje podijelio mladomisničko slavlje vršnjaka fra Marka Ćosića.