„Bolje BMW s opremom, nego F-16 bez opreme“

Autor: Marjan Gašljević

Pozornost mi privuče, dok sam listao portala, Šešeljeva izjava. Da, onog Šešelja što ga Haški suci pustiše da umre u miru kod kuće a on nikako da otegne papke veće, eto, ljudina nađe potrebu da zaprijeti i Svijetu, i Londonu: „Zbrisati ću vas s lica Zemlje.“

Ispod mog sisačkog balkona je pješačka stazica, a odmah s druge strane susjedovo dvorište u kojem suvereno vlada prekrasan retriver. Službeno je Guliver ali ga svi zovemo od milja Guli. Guli je svestran pas. Poznaje on sve lokalne mačke i samo ih, nekako, s ljubavlju isprati pogledom dok se razvlače stazom. Guli posebno voli one reklamne letke. Nisam odgonetnuo kako ih uspije izvući iz onog limenog valjka za poštu ali ih izvuče i, čitajući najnovije akcije, razvuče, na radost svojih vlasnika, po cijelom dvorištu. Guli ne laje. U stvari rijetko kada zalaje i to na nepoznatu mačku ili psa a najviše popizdi kada naiđe onaj lik sa svojim neobičnim biciklom što iz kontejnera vadi plastičnu ambalažu. Guli je, kao dobar hrvatski pas, i podmitljiv. Za par psećih kolačića šutjet će ma odnesao mu i kuću i okućnicu.

Ja, pak, popizdim kada susjeda izvede u šetnju svog bijelog, minijaturnog pekinezera. „Zvijer“ podivlja pod balkonom kada primijeti Gulija.  Nateže povodac bjesomučno se dernjajući. Guli stojeći iza ograde samo mudro nagne glavu i šutke promatra kvekavca. Danima razmišljam što bi se desilo da tog živčanog i napornog kvekavca jednostavno prebacim preko ograde?  

Tako nekako, eto, i Šešelj. Svi prijete pa što ne bi i on ali kud baš London. London je, kako mi se čini, zakapario Putin. Nije vrag da ću Šešelja zaželjeti baciti Putinu u avliju pa da vidimo što će se desiti.

Svojevremeno je i Hitler bacio sve svoje zračne snage na London. London je platio svoju cijenu ali i Hitler. Povijesna je to činjenica i ako, kao ni sada, nema nekog opravdanja što su se svi svjetski i bjelosvjetski diktatori i ratoborni pekinezeri okomili baš na London.

Meni je, u stvari, lakše to slušati jer je London podaleko od Siska pa, hm, tko ga jebe. Ali što ako Putin ili Šešelj zaključe da je, recimo, Blinjski Kut strateški važnije mjesto od Londona? Pa, ne daj Bože, bubnu nešto na taj strateški važan cilj.

Vidim, za sada analitičari šute. Možda se poslije ovog mog teksta neki i lecnu ako nitko drugi onda, sigurno onaj iz zaštite životinja koji će me, s punim pravom, oprati radi činjenice da bih minijaturu od kvekavca ponudio Gulijevoj milosti i nemilosti.

Što, u stvari, ti silni analitičari objašnjavaju danima ovom vrućinom i cijenama napaćenom Hrvatskom puku? Ima tu u njihovim mudrim pričama svega kao u najvećem supermarketu pa neka si svatko bira što mu je milije. Za one koji vole Ruse, Rusi rasturaju. Za ona koji, pak, drukaju za Ukrajince ovi samo što nisu pregazili Ruse. Jebeno je, u stvari, prosječnom Hrvatu drukati za bilo koga. Ako drukaš za Ruse rusofil si i Milanovićev sljedbenik, a to je gore, skoro duplo, od jugonostalgičara i komunjare. Ako, pak, drukaš za Ukrajince svrstao si se na Plenkovićevu stranu. S iskaznicom ili bez nje ZNA SE tko si.

E, ako si kojim slučajem neutralan ili nemaš svoj stav onda si definitivno sumnjiv. Najmanje dvostruki agent. Naravno. Nitko se ne pita što je i koliko je istine u moru informacija koje nam se svaki dan nude. I uz mrvicu logike i kritičkog promišljanja jasno nam je da u svim tim pričama ima istine manje nego sira u prosječnom bureku od 35 kuna na Jadranskoj obali.

Na tragu učenja, kojeg smo skoro svi mi stariji položili, antologijskog Grunfa i Ivo se je, svojevremeno, odlučio za BMW s opremom remontiravši prastare MIG-ove koji, eto, i danas straše Zagrepčance. Kako li bi se tek prepao Putin da mu nad Kremljom „zvekne“ MiG-21 probijajući zvučni zid? A Šešelj? Šešelju bi sigurno srce stalo ne toliko od buke koliko od pogleda na šahovnicu s repa istog tog MiG-a. Sjeća se on kako su podvili repinu u istom, spomenutom Blinjskom Kutu. Haškim, pak, sucima ni buka ni bruka ne znači, i tako, ništa.

Ispravno je, dakle, na tragu dragog nam Ive kojeg, nekako, svi sve više zazivaju jer je, kažu, otimao puno manje nego ovi njegovi nasljednici, pa da onu lovušu namijenjenu za neopremljene Rafalle usmjere na opremljeni BMW. Povoljnije, jeftinije a i po Ukusu Baneta Jaglaca kojemu je ona G-mečka već lagano dosadila. Ganc nov, a ne ogreben u Otočcu ob Krki za vrijeme Ive.