Zašto ministar financija odlazi u veče prije bitke?🤔

Jednostavno, 🇭🇷 povijesno ne prolazi dobro u recesijama… Jedno je lagati narod s lažnim statistikama i populizmom, a drugo je kad je vlastita glava u pitanju. Put pod noge rekli bi… I da, bit će sada more špekulacija, ali uvijek razlikujte – povod, uzrok i posljedicu odlaska.

🇭🇷 je u periodu od 2005. do 2021. tj. ovdje je uračunat oporavak u dvije recesije imala rast industrijske proizvodnje ispod prosjeka 🇪🇺. U periodu od 16 godina narasli smo oko 3.5%.

Najveće stope rasta među državama članicama EU-a u tom su razdoblju zabilježene u Irskoj, Poljskoj i Slovačkoj, a sve su imale razinu industrijske proizvodnje u 2021. koja je više nego dvostruko veća od razine iz 2005. godine. npr Irska je narasla 140%.

Razlog zašto ne rastemo je jasan svim već 30 godina, no nitko da išta napravi da to promijeni. Dođe recesija, koja je uvijek globalna, tj. prelije se kad-tad na nas. Nikakve reforme ne radimo. Smanjeni ekonomski rast rješavamo dodatnim zaduživanjem i povećanjem poreza što dodatno produžuju recesiju jer usporava ekonomski rast. Državni i javni sektor buja, a cijela recesija spadne na leđa privatnog sektora i građana.

Svi znaju igru…

Svi šute…

Glava dolje…

Biraju se isti na vlasti i dalje…

A pričamo o promjenama….

Kojima?

Dejan Kovač