11. srpanja, blagdan sveca s geslom Ora et labora – Moli i radi! Benediktovo proslavljeno u Petrinji i Sibiću

Novinar: Antun Petračić

Na središnjem petrinjskom groblju sv. Benedikta na današnji spomen dan toga velikog, važnog i značajnog katoličkog sveca, proslavljena  je njegova nebeska zaštita vjernika cijele Petrinje. Nazočili su iz sviju župa, a misno slavlje vodio je i nadahnuto, detaljno o životu velikana, osnivača zapadno-kršćanskog redovništva propovijedao fra Dragan Grizelj, upravitelj crkvenih zajednica Sv. Ivana Pavla II u Petrinji i sv. Bartola u Hrastovici, uz domicilnog župnika sv. Lovre prečasnog Josipa Samaržiju i trajnog đakona Vjekoslava Uvalića.

Uz ostale nakane, posebno zamolbeno molilo se za mir u Ukrajini i cijeloj Europi,  jer je svim narodima i državama našeg kontinenta sv. Benedikt nebeski zaštitnik, a štuju ga i radnici svih zanimanja slijedom svečevog  gesla Ora et labore – Moli i radi!

Groblje sv. Benedikta u Petrinji od davnina je u milosti i zaštiti ovog velikana kršćanske kulture, oca zapadnog redovništva, rođenog oko 480. godine, umrlog 547. u Montecassinu, Italija, svecem od  1220. godine, 1947. nazvanog Ocem Europe, a 1964. proglašenog zaštitnikom Europe.

Nebeska zaštita  ovog katoličkog slavljenika s danom u kalendaru 11. srpnja svake  godine, proteže se na 3670 ukopnih mjesta po kompleksu groblja sv. Benedikta u Petrinji. Stalna je potreba za novim mjestima, pa gradska tvrtka Komunalac  priprema osposobiti novu parcelu za 600 grobova. Benediktovo groblje u Petrinji najveće je među preostala  tri gradska (susjedno sv. Nikola ima 1620 mjesta), a na drugoj strani grada na dva brežuljka sv. Rok je s 392. i Presveto Trojstvo s 771 grobom. Među 20 mjesnih groblja Grada Petrinje, o kojima također brine Komunalac, po veličini prednjači ono u Gori s 1000 ukopnih mjesta.

A u toj župi, jučer u nedjelju uoči sv. Banedikta, svoj seoski dan-blagdan slavili su mještani sela Sibić.  Ovdje je dugovječna tradicija štovanja opata Benedikta, službeno su ga 2019. proglasili nebeskim zaštitnikom, a sada mu i grade kapelicu, unatoč svih teškoća s obnovom čak polovice seoskih kuća s 100 postotnom štetom u katastrofalnim potresima koncem prosinca 2020. Zajedničkom novčanom pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Petrinje, Mjesnog odbora i Zavičajno-braniteljske udruge Sibića usred sela podignut je spomenik žrtvama Domovinskog rata. Uz njega  su jučer stavljeni vijenci i svijeće, u ime Sisačko moslavačke županije to je učinio zamjenik župana Mihael Jurić, a za Grad Petrinju zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo. Uoči Benediktova svetu misu za Sibić u  Gori je služio don Paško Glasnović, upravitelj župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i rektor Svetišta Majke Naših Stradanja.