Sezona

Autor: Marjan Gašljević

Nakon lipanjskog mora već sam desetak dana uplovio u punu ljetnu sezonu. Lipanjski dani nekako su slutili da od sezone nešto previše i neće biti međutim ovi prvi srpanjski bude nadu da će ipak kapnuti više u džepove manje u proračun. Dobar mi poznanik, lokalni poslovni čovac na hrvatski način dobro upućen u trendove kretanja novca iz turizma reče da je stanje tu negdje posebno ako te ne uhvate s neprijavljenim gostima. Baš se nešto ne slaže previše s Brnjcom, veli, “sve vade iz gepeka, a znaš koliko je sati kada lik ide u dućan po jedno pivo.”

Gledam i sam strane tablice pred vikendicama i trgovačkim centrima. One oznake „D“ nešto i ne računam. To su, naime, uglavnom izraubani gastarbajteri potekli još iz vremena „Jugošvaba“ i njihovi potomci. Stari, drhtavi bauštelci i njihove ništa bolje polovice koje su ih pratile u baušteli čisteći za njima što bi ovi umazali bauljaju o svojim ogromnim „mečkama“ i sličnim skalamerijama od automobila kupljenih od izdašnih švapskih otpremnina ne pazeći na nas „majušne“ koji smo se patili kroz onaj socijalistički mrak.

A da je socijalistički mrak zbilja bio mračan govori činjenica da smo skoro svi koji ne bijasmo gastarbajteri sagradili svoje vikendice sistemom vikend bauštele a mrak je učinio svoje. Svi smo kraduckali željezo bili u Partiji ili ne za razliku od danas. Svi, uglavnom, u tom mraku sagradismo „čudovišta“ koja, često, nagrđuju prelijepe vizure otoka radujući se kada uspiješ oderati nekog “paštetara” kako smo pogrdno zvali turiste koji su “vadili iz gepeka”. A da je „mrakača“ prijelazna bolest govori činjenica da su i Jugošvabe uložili podosta truda i novaca da nas prestignu i u tome, uglavnom, uspijevali gradeći veće i ružnije skalamerije.

Pred većinom tih kućerina danas su parkirani automobili s tablicama iz Češke, Slovačke i Madžarske. Dobro je to, rekla bi notorna Brnjica. Naravno da je dobro posebno kada su parkirani pred kućerinama koje nemaju oznake „Apartmans“. Bitno je da nekom „kapne“, a od sve te medijske euforije oko silnih zarada od turizma stvarno, čini mi se, zarađuju samo iznajmljivači dok je ostalo, onako, sitno uzgred.

Kako li su nam samo dobri ti „pašteta turisti“ s kojima bi se spredali prethodnih godina.

A da je pašteta složena stvar, bar u Hrvatskoj, govori činjenica da sam istu tu paštetu samo prije nekoliko dana „na kontinentu“ plaćao 4,5 kuna a jučer gledam u lokalnim trgovinama i trgovačkim centrima ista ta pašteta 9 kuna.

Naravno, neki će reći, tko nas je tjerao da gradimo kuće na moru da bi sada „škrgutali“. Jebiga, imaš priliku, iznajmi je na crno pa ako naiđu inspekcije oderati će te da ti se zacrni pred očima ili prijavi se kao iznajmljvač pa će te država oderati da ti se zacrni ali u ratama. U najboljem slučaju od gosta iz „pašteta destinacija“ uvijek možeš povoljno otkupiti paket paštete dok on bude hradao hrvatski pršut o kojem sanja „od stoljeća sedmog“.

U stvari, nekako mi se čini, da je sve to na staklenim nogama. Jučer popričam s bliskim rođakom koji u Deutschland živi i radi već više od 40 godina. Laže li on ili naši mediji o tome ne žele govoriti ali, priča, u Deutschland baš i ne cvjetaju ruže. Diesel na autoputu 2,5 eura, topla voda dva puta na dan po nekoliko minuta pa ako uhvatiš trenutak za tuširanje dobro ako ne vrebaj neki drugi. S plinom kino, a kako će se grijati i koliko će to koštati i najoptimističnije prognoze zvuče lose. A nekako mi se i čini da baš nešto i nema onih izvornih “D” tablica.

Sreća, mi živimo u Hrvatskoj u kojoj je najbolji Premijer, najbolje Vlade. 76 nasmijanih sabornika likuje što su spasili od opoziva ministra koji nam je zdravstvo doveo u dubiozu od skoro 10 milijardi. Zašto je “utekao” minister financija nije im smješno. Nije im smješno ni što im onaj “viđeni stranački” krade betonsko željezo s gradilišta firme koju nadzire, “sitno”, samo kažu kadi ih se stisne. Krupnije je ono sa špic papkom ali on više nije njihov kao ni miljenica im Gabi koju nitko više neće platiti za poslovno savjetovanje.

Sezona, uglavnom, ide svojim tijekom. Izvjestitelji likuju. Penzići čekaju rujansku isplatu usklađenih  mirovina. <neki svjesni, neki nesvjesni da su  ih već odavno zajebali u svojim računicama. Upitno je Koliko će ih uspjeti od mirovine namaknuti i za jebenu paštetu.

Nema veze, bolji smo od Deutschland. Bar dok traje sezona.