Starenje populacije EU

Malo nas je al’ nas ima, nije važno srušit ćemo snove svima… 😄
🇭🇷 čini oko 0.8-0.9% populacije 🇪🇺, a oko 0.3% – 0.4% ukupnog BDPa 🇪🇺, ovisno o pokazatelju. Kad podijelite ova dva broja vam govori da aproksimativno ispod prosječno sudjelujemo u stvaranju ukupne ekonomske snage tj. trebali bi stvarat puno više.🧐

Tijekom duljeg razdoblja broj stanovnika EU-a porastao je s 354,5 milijuna 1960. na 446,8 milijuna 1. siječnja 2022., što je povećanje od 92,3 milijuna ljudi. Stopa rasta stanovništva postupno je usporila u posljednjim desetljećima: na primjer, stanovništvo EU-a povećavalo se u prosjeku za oko 0,7 milijuna osoba godišnje u razdoblju 2005. – 2022., u usporedbi s prosječnim povećanjem od oko 3,0 milijuna osoba godišnje tijekom 1960-ih.

Općenito, većina razvijenog dijela 🇪🇺 ima problem sa starenjem populacije. 🇭🇷 uz to ima još problem sa migracijama koje dodatno slabe demografsku sliku. No, političari o tome ne brinu, jer još nije na horizontu tj. nije ih lupilo odmah po džepu poput inflacije. Demografski potop 🇭🇷 je u njihovim glavama mit koji se koristi za plašenje djece prije spavanja. Nekad se pričalo o zločestoj vještici koja ima kuću od slatkiša u šumi i kako privlači djecu.
Danas politički oponenti europskih integracija pričaju priče o zločestoj 🇪🇺 koja odvlači “našu djecu/mlade” iz 🇭🇷 na visoke plaće, koje nisu u stvarnosti po njim baš tak baš visoke.
Samo stvarnost je drugačija. Ne privlači ih toliko kućica od slatkiša koliko ih odvlači politička močvara u 🇭🇷.
Rekao sam si sam, do kraja ljeta ne čitam više nikakve naslove o politici, čisto zbog mentalnog zdravlja. 😁
Ovo nema veze više s mozgom.

Dejan Kovač