Najavljujemo prvu premijeru ZKM-a u novoj kazališnoj sezoni 2022/2023. 07. listopada 2022.


Simon Stephens

SVJETLO PADA / LIGHT FALLS

redatelj:  Janusz Kica


Simon Stephens (r. 1971.) jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove se drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih izvode i u zemljama engleskog govornog područja kao i širom Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima. Stephensovi su dramski tekstovi raznoliki  i formalno i tematski,  u rasponu od tzv. prljavog realizma do poetske ili postdramske fragmentacije, od angažirano političkog do posve intimnog pristupa, žanrovski fluidni, otvoreni različitim kazališnim interpretacijama.  
Ovo će biti prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj, u režiji Janusza Kice, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovog teksta iznimno dobro poklapa. 
Drama Svjetlo pada (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda  i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž.  A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi. 
Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi. 

Lada Kaštelan, dramaturginja                          

Glume: Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić.

Autorski tim: prijevod: Vinko Zgaga /redatelj: Janusz Kica /dramaturginja: Lada Kaštelan/ scenografija: Numen + Ivana Jonke / kostimografkinja: Doris Kristić/oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek / skladatelj glazbe: Stanko Juzbašić/asistentica redatelja: Žad Novak  / asistentica dramaturginje: Sandra Pašić / asistent scenografa: Vanja Magić / inspicijentica: Milica Sinkauz