Recesija i nezaposlenost u EU

U posljednjoj recesiji 2008. 🇭🇷 je od 2012. do 2016. imala stope nezaposlenosti veće od 16%. Osim Grčke, nijedna druga ekonomija nije imala ovakve oscilacije u nezaposlenosti.
Vlada se hvali sa stopama nezaposlenosti, ali ajmo se malo usporediti s drugima kroz vrijeme.
🇨🇿tranizicijska država koju smo “šišali” prije 30 godina, trenutno šiša cijeli 🇪🇺 s rekordno niskim stopama nezaposlenosti od oko 2% zadnjih godina. Izvrstan primjer kako liberalizacija poslovanja utječe na ekonomski razvoj.
Naši jugoslavenski drugovi 🇸🇮, koji su zbog povijesne usporedbe i konteksta najbliži nama (osim ekonomskog efekta rata, ali prošlo je već 30 godina), isto nemaju ogromne skokove u recesijama.
🇦🇹🇨🇿 🇩🇪 ekonomija su gotovo prošle neokrznute u zadnjoj recesiji fluktuacija od 1 ili 2% i to većinom prema dolje.
No, mjera nezaposlenosti dodatno uljepšava statistike u 🇭🇷 jer stopa zaposlenosti – koja mjeri udio zaposlenog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine varira od zemlje tj. mi imamo puno veći postotak neaktivnog stanovništva tj. još manji broj osoba radi. (vuče za sve) u odnosu na cijelu populaciju.
Taj broj za 🇦🇹🇨🇿 🇩🇪 je redovno kroz godine oko 80%, dok za 🇭🇷 je oko 65% tj. 35% osoba uopće ne participira na tržištu rada.
🇭🇷ne prolazi dobro u recesijama, jer riječ reforma iliti promjena oblika – života, poslovanja, morala je mrtvo slovo na papiru.
Mi konstantno samo mijenjamo zakone, ali ne mijenjamo sebe. Tako da smo došli do toga imamo preko 9000 zakonskih propisa, a nemamo vladavine prava i pravde u našem društvu.
Dosta paradoksalno, zar ne?
U 🇺🇸 i 🇪🇺 recesija se polako kotrlja iza brda. Samo ova recesija će biti puno drugačija od ove u 2020. Zbog prekomjerne zaduženosti i opasnosti od dodatne inflacije većina država neće imati za poticaje za održavanje zaposlenosti. Sjetimo se da bi puno firmi propalo da nije bilo poticaja. Tako ako se stvari razmašu, čeka nas vrlo burni period.

Dejan Kovač