BALKANSKI KRUG – VESNA ŠKARE OŽBOLT

Svake godine, u periodu od svibnja do kolovoza kada se obilježavaju naše najvažnije vojne operacije u Domovinskom ratu, zatežu se konopi u hrvatsko-srpskim odnosima. U pravilu, najglasniji su uvijek ministri u srbijanskoj vladi Vulin, Dačić i dr. i upravo u to vrijeme posjećuju Jasenovac, uporno pokušavajući gurati tezu o genocidnosti Hrvata za zločine iz II svj. rata, navodeći da je ova Hrvatska slijednica ustaške države itd.

I tako svake godine, ista priča, šalju se ružne pouke, diže se temperatura u javnosti.

Ove godine je predsjednik Vučić poželio u privatnom aranžmanu posjetiti Jasenovac, dobro znajući da to po protokolu ne ide. I privatni posjeti stranih državnika se moraju najaviti državi domaćinu. Naravno, daleko je dostojanstvenije da se najavio u službeni posjet i obišao Jasenovac u državničkoj , a ne privatnoj ulozi. Uopće nije jasno zašto ide u privatan posjet kada može u državni, ili radni posjet.

Svi sada špekuliraju da se Predsjedniku Srbije naglo probudila želja izazivati napete situacije s Hrvatskom, dan nakon što se u Grčkoj srušio transportni avion AN12 ukrajinske tvrtke „Meridian Air Cargo“ na putu iz Srbije za Jordan, prevozeći navodno oružje za Ukrajinu. Neugodna je to situacija za srbijanski državni vrh.

Treba održati tradiciju zatezanja hrvatsko-srpskih odnosa pred Oluju, pa je to dobar način skretanja pozornosti s neugodne priče o padu aviona sa zanimljivim teretom.

I tako u krug, na balkanski način.

Vesna Škare Ožbolt