Novo u Petrinji: Požarne stepenice, gumeni odbojnici, plastični „napuhanci“… 

VIĐAJU SE U AMERIČKIM FILMOVIMA, A OBVEZATNE SU I U NAS: U puno američkih filmova, osobito onim akcijskim, brzih i žestokih radnji, naganjanja  policajaca  i kriminalaca, lovljenja „dobrih“ i bježanja „loših“ ili za raznolikih intervencija i sličnih scenarija,  neizostavne su scene po  vanjskim požarnim stepenicama. U SAD vlada pravilo po kojem  višekatne stambene zgrade s vanjske strane obvezatno moraju imaju alternativne, rezerve pravce spašavanja-interveniranja. 

Ovakvo sigurnosno- tehničko rješenje postoji i u našoj građevinskoj operativi, a u Petrinji su najnoviji promjer, i za sada još rijedak slučaj – vanjske nove ulazno-silazne metalne stepenice s potkrovlja Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Povezene su na tri odmorišne platforme, postavljene u sklopu cjelovite obnove južne strane školske zgrade, a sada su u pričuvi  privremenog korištenja studenata i nastavnika Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta iz Zagreba. Krovišni prostor služit će akademcima  dok se  ne  obnovi njihova zgrada u prvom susjedstvu, teško oštećena u petrinjskim potresima.

Na sreću, još se nije  za izvanredne situacije ( i ne trebalo, uopće) koristio ovaj pričuvni vanjski ulaz-izlaz. Zaključana su vrata, a unutar Tadijine škole do studentskih predavaonica i kabineta rabe se glavne,po istom projektnom zahvatu novoizgrađene stepenice. 

Prema aktualnim važećim stručnim standardima,  profesionalnim normama i pravnim propisima u nas, vanjskim metalnim, čeličnim protupožarnim  stepenicama svrha je osigurati sigurnost spasilaca i vatrogasaca u sprječavanju posljedica i interveniranja u nesrećama, požarima i drugim hitnim slučajevima. Također, služe i za evakuaciju stanovnika  i stanara zgrada u slučajevima opasnosti, trebaju biti široke 25-90 cm, s čeličnom ogradama od najmanje 120 cm visine i rukohvatima za sigurno penjanje-silaženje.  Izgradnja ovakvih protupožarnih stepenica osobito se  zahtijeva u  školskim ustanova, što potvrđuje najnoviji primjer iz OŠ Dragutina Tadijanovića.

PRVI SAVITLJIVI ELASTIČNI STUPIĆI:  Zagreb ih je  prepun, ima ih ne na  stotine, nego  na tisuće, „čuvaju“  rubove cesta, parkirališta, uglovnice, razne frekventne  ulaze i izlaze, raskrižja… I Petrinja ih ima prvih 42 komada – savitljivih, elastičnih plastičnih, reflektirajućih  zaštitnih flexibilnih stupića na raskrižju četiriju pješačka ugla nadomak središnjeg Dječjeg vrtića Petrinjčica. 

Uz nedavno dovršenu detaljnu rekonstrukciju dijela Ulice Milana Dujnića ( iz pravca Radićeve ceste), s novim prostranih velikih parkiralištem ispred vrtića Izvor, novost u petrinjskom prometu je ugradnja crno-bijelih stupića kakvih do sada nismo imali u gradu. Ovi  prvi drugačiji, nisu kao oni klasični uobičajeni, metalni, željezni, neugledni, „opasni“ za nalet vozilo, jer sada neće ošteti limariju, a u slučaju nezgode  neće se ni iskriviti. Ovakvi „pametni“ odbojnici,  na dodir se vraćaju u prvobitni položaj, otporni su na udarce,  izdržljivi na hladnoću i vrućinu i s puno drugih prednosti za poboljšanje  sigurnosti u javnom cestovno-gradskom  prometu. 

Prvi suvremeni odbojnici Petrinje omeđuju uglove ulica Mije Biljana, Kneza Domagoja i Milana Dujmića, s četiri strane pobrojali smo ih u nizu po 9, 6, 6, 16 i 11 komada, a od ugradnje, montiranja  i okončanja planirane obnove dijela ovog kvartaizmeđu Radićeve i Kučerine ulice – svi su na broju i neoštećeni. 

( Post festum PS portala: Do rekonstrukcije   prilaza i prednjeg ulaznog okoliša Vrtića Petrinjčica,  s lijevestrane početka Ulice kneza Domagoja na stupu s imenom  stajala je i posebna pločica  s oznakom najuređenije ulice Grada Petrinje u tradicionalnoj turističkoj akciji Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku.  Znademo o tome jer je ovaj novinar svojevremeno osobno sudjelovao u turističkoj ophodnji i  ocjenjivanju, a  nedavno  tijekom radova uočio taj stup s obje ploče odbačen u kraj. S povratkom novog  raskrižja  i oko njega savitljivih plastičnih stupića, nije vraćena tabla s imenom  Domagojeve ulice, a nema ni pločice o nekadašnjem turističkom ponosu Petrinjaca iz ove nevelike, samo s desne strane naseljene, „slijepe“ ulice. Vjerujemo u vraćanje stupa s obje oznake!)         

PET NAPUHANACA NA GRADSKOM KUPALIŠTU: Uz sve sadržaje, oblike i vrste  odmora, rekreacije, zabave, razonode, osvježenja  i inih načina upotrebe i korištenja  Gradskog kupališta Petrinje uz Kupu, ovaj mjesec stigla je nova ponuda, prva takva u  ljetno doba, na  veselje i oduševljenje  brojnog (naj)mlađeg naraštaja. Za 200.000 kuna dobivenih od Sisačko moslavačke županije,  Grad Petrinja je nabavio i pod  svoju brigu i  vlasništvo stavio pet velikih, atraktivnih, zabavnih plastičnih „napuhanaca“, tobogana i umjetnih sportskihigrališta. Vrlo posjećena i u stalnom cjelodnevnom „pogonu“, četiri plastična zabavišta postavljena  su na obali, a jedan napuhanac u obliku vaterpolskog plivališta i koša za  košarku iz vode nalazi se unutarslužbeno označenog kupališta u  samoj  Kupi. Na svim novim plastičnim toboganima-igralištimakorištenje je besplatno, a o toj posebnoj dječjoj atrakciji, zabavi i radosti na Kupi u Petrinji čulo se i izvan grada pa ovdje roditelji  svoju djecu dovoze iz Siska, Gline i okolice. Novo, lijepo, pohvalno!  
Zabilježio: Antun Petračić