U Petrinji počinje Lovrenčevo 2022. – Do polovice kolovoza  Teb´ u slavu Grade moj!

Premilostivi dragi gospodine i brate, Vašem carskom Veličanstvu i Milosti poslušno se klanjam i s radošću Vam prenosim da sam s mojim podložnim vojnicima  5. ovog mjeseca ( kolovoza 1594.) temeljito opustošio grad Hrastovicu i nakon toga, tj. danas, tursku veoma škodljivu razbojničku kuću Petrinju, koja je izgrađena na šest jakih tornjeva i  osim toga tu bijahu dvije oštećene kule i utvrde zašto sam se nedavno, 27. prošlog mjeseca srpnja utaborio ovdje i  dao ovamo  dovući top, te u noći između 9. i 10.  sretno grad osvojio. A jer sam više puta s opsadom zaposjeo neposrednu blizinu utvrde, on (Rusten beg)  je sam posve sve baš u pepeo utvrdu pretvorio  i odatle pobjegao… U poljskom logoru pred Petrinjom, dana 10. kolovoza 1594.  Maksimilijan“

Tako o važnom vojnom i povijesno značajnom  prvom kršćanskom osvajanju ondašnje strateške  turske utvrde nazvane Yeni  Hisar  ili Yeni  Kala (Novi Grad) na utoku Petrinjčice u Kupu,  s kraja srpnja-početka kolovoza prije 428 godina kralju Rudolfu II u Beč dojavljuje brat mu, vojskovođa pobjedničke bitke nadvojvoda Maksimilijan.

Ovo prvo udruženo kršćansko-hrvatsko preuzimanje jake turske drvene utvrde, preteče naše današnje Petrinje, dogodilo se na spomendan  sv. Lovre, glede čega se svaki 10. kolovoz u našem gradu odavna crkveno i javno slavi u zahvalu nebeskom zaštitniku, svecu mučeniku-đakonu.

Raznolika i raznovrsna proslava Dana grada i blagdana sv. Lovre 2022. trajat će 13 dana kolovoza, kao i uvijek s motom Teb´ u slavu Grade moj! u suorganizaciji Turističke zajednice, Poslovnih zona i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma, a uz   glavno pokroviteljstvo Grada Petrinje.

Kao i dosadašnjih godina   programima su  usko povezani  i obogaćeni  5. kolovoz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 31. obljetnica  ustrojavanja Zbora narodne garde Petrinja, te 6. kolovoz, dan oslobođenje Petrinje u VRO Oluja, Dan branitelja Petrinje i  blagdan župe Preobraženja Gospodnjeg…

Uoči Lovrenčeva na svečanoj  sjednici Gradskog vijeća  uručit će se godišnje nagrade i priznanja, 10. kolovoza  svečanu misu u crkvi slavljenika – mučenika đakona – predvodit će  bivši petrinjski kapelan, preč. Janko Lulić, kancelar Sisačke biskupije, a sisački biskup mons. Vlado Košić 6. kolovoza posvetiti  novosagrađenu crkvu na Slatini. U obje župe  tri večeri do njihovih blagdana  služit će  se mise trodnevnice, duhovne priprave.

Predstoji i niz sportskih natjecanja: turniri u nogometu i  malom nogometu, odbojci na pijesku, regata kajaka-kanua na rijeci Kupi,  moto susreti i druga događanja… 

Tradicionalno  na sam blagdan  smjenjivat će se program u gradskom parku, a toga dana postavit će se i natpisna ploča Most volontera preko Petrinjčice u  Kaniži.

Od poznatih i popularnih glazbeno-estradnih zabavljača u Petrinju dolaze Psihomodo pop i Željko Pervan,  na Gradskom kupalištu  večernjim koncertom  Maje Šuput    završit će   Lovrenčevo u Petrinji  2022. a kolovosko obilježavanje   Dana grada i nebeskog zaštitnika  počinje odmah u  prva  dva dana mjeseca promocijama  dviju knjiga.  

Antun Petračić