Izdavački poduhvat ogranka Matice hrvatske: Dvije knjige Petrinji za slavne dane sjećanja i blagdan Lovrenčeva!

Novinar: Antun Petračić

U ovomjesečne dvotjedne bogate i raznovrsno različite svečanosti Lovrenčeva u Petrinji 2022. prva se uključila Matica hrvatske, ogranak Petrinja, predstavljajući dvije knjige s temama lokalnog obuhvata, ali daleko šireg značaja i važnosti. U dvije protekle večeri promocije su održane u predvorju OŠ Dragutina Tadijanovića, najprije u ponedjeljak „Život u trenirci“, mr. Josipa Mrgana, a sinoć „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992.-1995.“ dr. sc. Đure Škvorca.

„ŽIVOT U TRENIRCI“ – Petrinjac Josip Mrgan (r.1959.) profesor tjelesnog odgoja, magistar kineziološke edukacije, autor je monografije o svojim kolegama iz odgojno-pedagoško-školsko-športske-rekreacijsko-društvene djelatnosti Sisačko-moslavačke županije, Siska i Petrinje. Udruga kineziologa Siska, u suradnji s ogrankom MH iz Petrinje, zajednički su nakladnici vele-izdanja na 957 stranica luksuznog papira, s više od 800 fotografija, slika i grafičkih preslika, preko 1400 referenci, 3000 imena, ukoričeno teškog čak 2.9 kg, napisano znanstveno i stručno, prema povijesnim izvorima, literaturi, arhivskoj građi, dokumentaciji iz tiska, osobnih razgovora i saznanja, vlastitih istraživanja…

Foto: Antun Petračić

S monografijom o vrijednim, odgovornim i stručnim ljudima, s poslom u trenirci, čime je vezan i naziv knjige, Josip Mrgan je počeo još 2014. godine, dovršena je 2018., a objava do sada čekala zbog financijskih razloga.  

Opisane su sve aktivnosti nastave tjelesne i zdravstvene kulture, rekreacije, kineziterapije, rekreacije  i u najvećoj mjeri školskog  sporta, a tematski, po sadržaju i obuhvatu, prva je takva monografija u Hrvatskoj. Nema je ni jedna udruga kineziologa, stoga može svima drugima služiti za ogled i primjer, rečeno je na predstavljanju „Života u trenirci“.

Od četvero recenzenata knjige, na promociji su izravno sve pohvale autoru i izdavačima iznijeli dr. sc. Zrinko Čustonja i dr. sc. Ivan Vrbik, uz sličnu ocjenu Helene Dobranić, predsjednice Udruge kineziologa Siska. Predsjednik Matice hrvatske Petrinja Vladimir Krpan spominjan je kao zaslužnik za  provedbu ideje Josipa Mrgana, u prošlom mandatu tajnika ogranka MH Petrinja.

U „Životu u trenirci“ iz našeg grada navedeni su brojni učitelji, nastavnici i profesori fizičke i tjelesne  kulture, kao i kineziolozi, što je sadašnji naziv ovog zanimanja. Puno Mrganovih kolega iz struke i članova  ogranaka MH Petrinje i Siska, nazočilo je premijernom viđenju djela „većeg od običnog abecedarija“, „svjedoku povijesti i proteklih društveno-ekonomskih situacija“, „dokumentu stvaranih događaja“, „spomeniku i vremenu i ljudima“, a „služit će kao izvor, smjernica i nadahnuće budućim naraštajima“- kazivano je za novu knjigu izdavačkog programa MH Petrinja.

„VOJNA SILA POBUNJENIH SRBA NA BANOVINI 1992.-1995.” – Nikada dosta knjiga, dokumenata, svjedočenja, zapisa, sjećanja, ne zaborava i svega inoga iz ranog nastajanja, „rođenja“ i početaka samostalne, slobodne i demokratske Republike Hrvatske, u 90-im godinama 20. stoljeća napadnute od Srba nepriznavanjem, odmetništvom, mržnjom i ratnom agresijom. Trajnom pisanom opusu tog izvanredno teškog, opasnog vremena pridodana je i najnovija knjiga  dr. povijesnih znanosti Đure Škvorca iz Križevaca, o mjestu, ulozi, položaju i na koncu krahu velikosrpskih planova, programa, projekata  i ideja tzv. Srpske krajine i njihove oružane formacije 39. korpusa Srpske vojske krajine, tzv. Banijskog korpusa s pripadajućim pratećim nižim ustrojbenim jedinicama stacioniranim između Kupe, Une i Save. 

Foto: Antun Petračić

Ogranak Matice hrvatske Petrinje je nakladnik knjige o vojnoj ratnoj sili, a na koncu poraženoj, pobjegloj i nestaloj u povijesti, o čemu je na sinoćnjem predstavljanju predsjednik ogranka Vladimir Krpan  ponovio napisano iz svoga predgovora: „naslov je dobro odabran jer je stvarno riječ o Sili koja se 1991. i 1992. obrušila na nas. Isto tako, odlično je odabrana i sama naslovnica, kao da iz nje progovara poslovica Svaka sila za vremena!“ (ilustracija = onesposobljen, zapaljen, zadimljen i negdje na Banovini ostavljen u polju neprijateljski tenk oblijepljen raznim srpskim znakovljem).

Novi tajnik MH Petrinja Ivan Latinčić zahvalio je autoru za „ovu svojevrsnu enciklopediju podataka i izvrsne izvorne dodatne literature studentima povijesti“.

Ovo je knjiga vrhunskog značaja, detaljna kronologija tijeka Domovinskog rata na području Banovine, kazao je na predstavljanju dr. Stipica Grgić, a slično su u svojim recenzijama napisali Ivica Miškulin i Davor Marijan.

Zanimljivo, pristupačno, prijateljski, a stručno i razumljivo, dr. sc. Đuro Škvorc je Petrinjcima na promociji rekao kako je ovo djelo nastalo iz njegova doktorskog rada „Srpska vojska krajine“, a povod je katastrofalni potres od prije dvije godine, koji je ljude Banovine ponovo pokrenuo kao i prognanike pred srpskom vojnom i političkom silom 1991. 1995. Osobni su mu još razlozi što je za Domovinskog rata iz Vurota-Bresta preko Kupe gledao okupiranu Petrinju, jer mu je ovdje kćerka studirala Pedagošku akademiju, a prije svega i najranije, zbog rodbinske povezanosti sa Stjepanom Komesom, mesarskim majstorom izučenim u Križevcima, a istaknutim prijeratnim stručnjakom u Gavriloviću. Nasljednici žive u Petrinji, bili su na promociji knjige, u tu obitelj udana je gradonačelnica Magdalena Komes, sinoć također nazočna predstavljanju. 

„Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992.-1995.“ dr. Đure Škvorca tiskana je u 800 primjeraka i u  mnogim kućnim bibliotekama proširit će fond knjiga iz novije povijesti Hrvatske, poglavito o onim teškim i dugim tragičnim danima i godinama Domovinskog rata, iz kojeg su Hrvatska i  Petrinja izašli kao pobjednici, svoji na svome.

Ti dani kolovoza ponosa i slave upravo su pred nama, a njima u čast, na spomen i sjećanje, Matica hrvatska Petrinje darovala je dvije najnovije knjige, sada već oko 140-tih naslova iz dugogodišnje poznato aktivne i neprekidne nakladničke djelatnosti ovog ogranka.

Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić