Američki Hrvat na putu nogometne karijere: Luka Ivančić u Petrinji čeka dokumente za boravak, u Prvoj HNL igrao bi za juniore Rudeša   

Novinar: Antun Petračić

GRAĐANSKI NOGOMETNI KLUB DINAMO, ZAGREB, drži svoju vlastitu razvijenu, uhodanu, masovnu internu školu nogometa, a kroz tu  akademiju  prošli su Luka Modrić, Mateo Kovačić, Vedran Ćorluka, Andrej Kramarić, Mario Mandžukić, Dejan Lovren i sva sila drugih perspektivnih i u ovom sportu dokazanih, potvrđenih zvjezdanih imena.

Svakog ljeta u  Zagrebu organizirano i sustavno posebni Ljetni kamp   Dinama pohađaju od kluba pozvani  ili samostalno prijavljeni nadareni dječaci iz dijaspore, od roditelja i  obitelji  hrvatskih korijena u cijelom svijetu….

CHICAGO FIRE FOOTBALL CLUB je dugogodišnje nogometno društvo iz tri milijunskog Chicaga, Illinois, stalnog članstva u  sjevernoameričkoj profesionalnoj  nogometnoj ligi. Po izvornom vatrogasnom nazivu  tamo ga popularno zovu Vatrenima, a ustrojen je po svim međunarodnim  nogometnim pravilima, od najmlađeg uzrasta dječaka  do prve seniorske prvoligaške  postave. Chicago fire football tako ima i svoju brojnu juniorsku bazu…

LUKA IVANČIĆ, U RUJNU  2005. ROĐEN  U SAD, već je pola svoga 17- godišnjeg života član podmlatka CFC, a zadnje četiri sezone u Zagrebu redovni polaznik Ljetne škole Dinama za dječake iz dijaspore. Ovogodišnji jednomjesečni  program s vršnjacima iz zemalja Europe i svijeta, upravo je završio, ali se Luka nije vratio u Ameriku, nego ostao u Hrvatskoj, na daljnjoj nogometnoj izobrazbi i namjeri profesionalnog  opredjeljenja u  ovom  sportu. Prve rezultate već ima: bio je u sastavu državne reprezentacije SAD svoga uzrasta, a za lanjske škole nogometa u Hrvatskoj  na turniru u Karlovcu igrao za reprezentaciju dijaspore.

Majka Dubravka, kao i mlađi Dario rođeni su Amerikanci, a njihov suprug i otac Mario Ivančić je Petrinjac, s korijenima svojih roditelja iz Hrvatskog Sela kraj Topuskog. Svi četvero imaju dvojno, američko i hrvatsko državljanstvo, a Lukina obitelj, posebice otac Mario, pomno prati i potiče želju starijeg djeteta, jer je  prije odlaska u SAD, od 1995. do 2001.  kao lijevi branič naveliko i kvalitetno igrao za NK Mladost iz Petrinje, BSK Budaševo, Odru kraj Zagreba. Iako daleko od domovine redovno prati naša nogometna zbivanja, oduvijek je  navijač Dinama, pa  logično starijem sinu ljetni dolazak cijele obitelji na odmor u Hrvatsku usklađuju s pohađanjem Dinamove škole mladeži iz inozemstva.

– Ovdje se izvrsno osjećam i potpuno prilagodio svim zadaćama i obvezama. Puno sam novoga naučio, svako ljeto sve više. Imam iskustva iz natjecanja po SAD, jer sam kao kadet i sada junior odigrao puno službenih utakmica  po cijelom kontinentu, od  sjevera, preko središnje Amerike do juga i istoka.  Vjerujem da ću dobro napredovati i u nastavku poduke u Hrvatskoj – kaže visokog uzrasta perspektivni 17-godišnjak, na travnjaku ustaljeni vezni igrač.

Pred avio povratak u SAD tata Mario je sinu Luki dogovorio preostalo ljetno i nastupajuće jesensko vrijeme za treniranje i službeno igranje u juniorskoj postavi NK Rudeš iz Zagreba. Taj uzrast mladića u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi  nadmeće se u nekoliko klubova iz Zagrebu, te Rijeke, Dugopolja, Solina, Vukovara, Vinkovaca, što bi Luki neizmjerno značilo za sportski napredak. Istovremeno, preko  prijatelja iz nogometnih dana u Petrinji, Mario Ivančić očekuje povremeno treniranje svoga Luke i među domaćim petrinjskim „zelenima“ iz 3. HNL – Centar.

– Sada je najprije i najvažnije da Luka što hitnije dobije potvrdu MUP-a o prebivalištu u Petrinji, kod mojih roditelja i brata u Ulici Mirka Antolića. br. 35. Taj sam zahtjev predao, a s dobivenim rješenjem o adresi prebivališta, nastavlja se ostala procedura dobivanja  statusa. Vjerujem u brzo okončanje postupka i uspješno uključivanje moga Luke u nogometnu stvarnost Hrvatske-pred odlazak je za PS portal  kazao Mario Ivančić.

Ako se ostvari takav plan, Luka će svoj treći razred tamošnje Gimnazije odrađivati on line nastavom, a ne uspije li namjera nogometnog treniranja, igranja i usavršavanja u sastavu juniora Rudeša, mladić će se vratiti u Ameriku. Već ima rezerviranu i plaćenu povratnu zrakoplovnu kartu Zagreb-Frankfurt-Chicago.

Njegovi u SAD pomno će pratiti slijed događanja u Petrinji i Hrvatskoj, najviše tata Mario, nastavnik-učitelj u osnovnoj državnoj školi, a rekreativno nogometaš  hrvatskog kluba Concordia i veterana Leteći anđeli pri  hrvatskoj katoličkoj crkvi  sv. Jeronima u  Chicaga. Po dolasku u Ameriku u toj je župi  bio  ravnatelj – voditelj i profesor škole hrvatskog jezika.

Sada je uporan u ostvarenju želje starijeg sina o profesionalizaciji  u sportu kojim se i sam bavio tijekom srednje škole u Petrinji i studiranja za prosvjetno-odgojno  zanimanje.

Pratit ćemo razvoj situacije s mladim talentiranim veznim nogometašem juniora Chicago fire football  cluba, Illinois, SAD.                

Luka Ivančić  07

PUTOVNICA

Ime: Luka

Prezime: Ivančić

Nacionalnost: SAD

Datum rođenja: 6. rujna 2005

Dob: 16

Zemlja rođenja: SAD

Položaj: Veznjak

KARIJERA

  • Domaće lige
  • Domaći kupovi
  • Međunarodni kupovi
  • Reprezentacija
SezonaTimCompOdigrane minutePojavePostaveZamjena uZamjena vanZamjene na klupiCiljŽuta kartaŽuta 2./RCcrveni karton
2022./2023Slovan Bratisl…2.L??????????
2021./2022Chicago Fire U17MNU138718171510400
Proljeće 2021Chicago Fire U17MNU261624140000
Ukupno164824195650400

UTAKMICE L. IVANČIĆA

  • svi
  • Domaće lige
  • Domaći kupovi
  • Međunarodni kupovi
  • Reprezentacija
29/06/22MNULos Angeles U171 – 0Chicago Fire U17Pogledajte događaje
26/06/22MNUChicago Fire U17P 2 – 2 Cincinnati U17Pogledajte događaje
21/05/22MNUChicago Fire U170 – 2Houston Dynamo U17https://int.soccerway.com/media/v2.1.1/img/events/YC.pngPogledajte događaje
15/05/22MNUReal Colorado U171 – 2Chicago Fire U17Pogledajte događaje
05.07.22MNUChicago Fire U172 – 1Louis City U17Pogledajte događaje
30/04/22MNUChicago Fire U174 – 3 (izvorni znanstveni rad, znanstveni).Columbus Crew U17Pogledajte događaje
16/04/22MGCChicago Fire U17P 1 – 1 Austin U17Pogledajte događaje
15/04/22MGCFlamengo U17 1 – 1 strChicago Fire U17https://int.soccerway.com/media/v2.1.1/img/events/YC.pngPogledajte događaje
13/04/22MGCChicago Fire U17P 1 – 1 TFC akademija U17Pogledajte događaje
04.10.22MGCChicago Fire U170 – 1Minnesota United U17Pogledajte događaje