Prvi petrinjski pub kvizovi ’53VIA’ proslavili svoj prvi rođendan

Proteklih nekoliko godina našom lijepom Petrinjom kruže priče kako petrinjska mladež nema adekvatan prostor za druženje, kako nema događanja i zanimacija preostalih u njihovom ranjenom gradu te kako nemaju razloga za ostati i boriti se da grad ponovo zaživi u svome punome sjaju. Čini se da je bio potreban samo jedan pojedinac i puno podrške kako bi se to barem malo promijenilo.

U petak, 19.08.2022., su prvi petrinjski pub kvizovi „53VIA“ proslavili svoj prvi rođendan u Gallery Baru. Matej Križanić (30), student povijesti i geografije na PMF-u te organizator istih, već godinu dana neumorno radi gotovo svaki tjedan kako bi mladeži priuštio priliku za druženje, stjecanje novih znanja i upoznavanje novih prijatelja. Prije točno godinu dana započeo je svoju priču na Kiosku na Kupi kod Jagića, ni ne znajući koliko će se toga odviti i promijeniti u nadolazećoj godini. Iz tjedna u tjedan svaki je kviz imao sve više odaziva, a proširio se na čak 5 kafića kroz 3 grada (Petrinja, Glina i Sisak). Naravno, kako se prva ljubav ne zaboravlja, u Petrinji je održana većina Matejevih pub kvizova, gdje je neumorno sa svojom sestrom i pomoćnicom Anom smišljao razna glupa, pametna, zabavna i poučna pitanja te na taj način održavao ritam kojem su se kvizaši svaki tjedan iznova veselili i nadali. Sinoćnji kviz, kao kruna 53VIE, brojao je čak 24 ekipe koje su potegnule iz cijele županije te je dupkom napunio čitav Gallery Bar. Iznosila se torta (sponzorirana od strane AC/DC elektroservisa), napeklo se preko 100 muffina te su se dijelile vrijedne nagrade – kvizaške majice, pizze iz sponzorske pizzerije Eme, poklon bonovi u Galleryju, gin, pelin, domaćice…

No mladi, a ni oni malo stariji, nisu došli zbog nagrada (iako, ne možemo reći da su škodile odazivu). Svaki usputni prolaznik mogao je osjetiti iznimnu radost i ljubav koja se sinoć širila Petrinjom. Glasan smijeh, mudra došaptavanja i iznenađeni uzdasi, te na koncu gromoglasan pljesak koji je uslijedio kako bi zahvalili Mateju na ovoj prekrasnoj priči koju je svojom inicijativom uspio pokrenuti u donedavno stagnirajućem gradu samo su dokaz kako se za neke ljubavi vrijedi boriti do kraja. Petrinja, to smo mi, a dok se imamo za što boriti, ne idemo nigdje. Ostajemo doma.

Ana Križanić